vrijdag 7 augustus 2009

Oncyclopedia Neerlandica


Weinig tijd gehad om te schrijven, terwijl er wel ideeën zijn. Mijn broodwinning eist alle tijd op, zodat het formuleren van een redelijk coherent verhaal erbij inschiet. Maar ach, iedereen is op vakantie, dus verwijs ik maar even naar de stek waar ik nu al bijna drie jaar met veel plezier aan werk en die zo populair is, dat de Wikipedia ons is gaan parodiëren en een Totale Oorlog tegen ons voert.

Bij monde van De Oncyclopedia Neerlandica nodig ik hierbij degene die dorst naar kennis en smacht naar wijsheid (u dus!) van harte uit om op bezoek te komen en u te laven aan de aldaar aangeboden geestelijke spijzen en vrolijke spiritualiën. En mocht u, verzadigd van het aangebodene, in een passende stemming zijn geraakt, dan nodig ik u nog hartelijker uit om uw OnKunde aan dit kasteel van de lach toe te voegen, door zelf een artikel te schrijven, danwel bestaande artikelen te verrijken.

Dan ga ik nu even verder met de strijd om het bestaan (een goede smoes voor mijn door de hitte veroorzaakte lamlendigheid) en groet de lezer. Dat koekjes en taartjes uw deel moge zijn.

26 opmerkingen:

 1. Niet bepaald de beste site, maar het heeft potentië.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zoals gezegd wordt u van harte uitgenodigd om het potentieel te verhogen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit bericht werd 1-2-3 om 4:56 in de middag op 7-8-09 geplaatst. 123456789! Toevallig he?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Poeh, wat een uniek moment! Volgens onze kalender dan. Is ook nog eens zo voorbij. Mij benieuwen hoe het afloopt met de beruchte Mayavoorspelling. Zal ook wel een hype worden.
  @DG
  Leuk als je even minder serieus wilt zijn. ik bedoel de Oncyclopedia.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toetssteen, ik heb al 50 jaar apocalyptische vorspellingen voorbij zien gaan, maar de maya-kalender met zijn 2012-datum is toch een intrigerend gegeven. Niet dat ik denk dat de wereld zich dan 'vernieuwt', maar ik vraag mne af hoe ze aan hundenkbeel;den kwamen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mwoch, Jehovah's getuigen hadden iets met 1975. Ze namen jaren uit de bijbel, telden die op, namen diverse wereldgebeurtenissen als punten om de juistheid te bewijzen en ziedaar, een profetie die niet uitkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De Jehova's getuigen hadden eerst 1914 en later schoven ze het iedere keer een aantal jaren op. Ach... voor iedereen vergaat de wereld een keer. Onbetwistbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oudste kwam met een docu aanzetten, drie uur durende psychedelische ellende. Blijkbaar moet de tijd rijpen om enig begrip te krijgen over datgeen wat er om je heen gebeurt. Morgen een tegenbezoekje afleggen met een paar kilo naslagwerk. Van het ontstaan en het pushen van reigie tot heden...., zoiets zou de titel kunnen zijn. Van de enige hype in de andere, tot de mensen murw zijn en alles goed vinden als ze maar met rust worden gelaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In de jaren zeventig waren we al de wereldbol aan het bekijken op veilige plekken om naar toe te gaan als de pleuris zou uitbreken. Ik meen dat Canada en Australië bovenaan de lijst stonden. Dit in verband met luchtstromingen (fallout) en oude gebergten. Dit was op het hoogtepunt van de koude oorlog en het idee dat alles in een nucleaire holocaust zou eindigen was een verschrikking waar we dagelijks mee geconfronteerd werden. Nu ben ik 30 jaar verder en eigenlijk is de dreiging van een wereldwijde catastrofe alleen maar groter geworden, in ieder geval waar het de internationale betrekkingen betreft. Ook de vernietigingsmogelijkheden zijn alleen maar toegenomen. Ik dacht toen dat wereldwijde chaos beter zou zijn dan nucleaire vernietiging, maar ik ben bang dat de chaos ook dichterbij komt, nu de nucleaire dreiging iets minder is. Hoewel....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeitgeist. Je moet je ogen dicht doen want je waant je in een lasershow.
  Het was een lief gebaar.....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je schreef zelf een artikel over deze materie. Ik denk dat je in de gecontroleerde maatschappij de ellende van die kant kunt verwachten. Het derde rijk was slechts een repetitie. Een tryout.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ja, ik heb hem gezien. idd echt amerikaanse overkill. maar toch wel indrukwekkend. Ik zal trouwens een kijken wat ik hier allemaal heb geschreven. er zijn al zo'n 130 artikelen of zo. best veel en ik heb geen idee wat ik hier heb geschreven of elders als reactie op andere blogs.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. een paar van die reacties zou ik moeten googlen om ze hier uit te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. toetssteen, een vraagje: nu ik artikelen nalees, zie ik, dat ik nogal eens krachttermen en af en toe schuttingwoorden gebruik om mijn verhalen kracht bij te zetten. Bij het nalezen ervan storen die woorden me. Is dat bij jou ook zo? Vind je dat ik daar andere, minder platte woorden voor kmoet gebruiken? Ik heb namelijk het gevoel, dat ze een betoog juist ontkrachten, doordat ze afstoten. Ik heb nog nooit eerder artikelen als op dit blog geschreven en ik vraag me af of ze niet sterker zouden zijn zonder woorden als "godallemachtig" en "de pleuris uitbreekt" e.d. Wat denk jij?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Er ging dus iets helemaal mis met mijn laatste inzending. Maar de aandeelhouder wint zullen we maar zeggen. Voor krachttermen zoek ik een equivalent, een mild geaccepteerde vorm. Graag gebruik ik humor. Milde spot.
  Ik heb ervaren dat het verdraaide lastig is in blogwereld, maar het kan.
  Al gegoogled naar die docu?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Trouwens, heb je DDS al eens benaderd? Oordelend naar een aantal bloggers heeft men echt wel behoefte aan wat verfrissends. Beetje prikkelend en toch voldoend aan klasse.
  Nooit geschoten is altijd mis nietwaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik was niet op vakantie, maar aan het bijkomen van de ontdekking dat Toets geen vrouw maar man is, plus aan het ontdekken wat Twitteren is. Dat eerste is nu wel gelukt; ik heb besloten om gewoon te doen of ik het altijd al wist. Dat tweede bevalt mij goed en ik moet zeggen dat het werkelijk de volgende zevenmijlsstap is in het sociale internetten. Eerst hadden we het forum, met een bureaucratische webmeester die de draden aanmaakte en wat technisch zat te wezen op de achtergrond. Toen overal van die kleine communities ontstonden, kon je het geen forum meer noemen hoewel het ook nog geen blog was, wat pas zijn intrede deed toen vrijwel iedereen zijn groep kon gaan starten. En nu dan Twitter, waar de hele wereld met de hele wereld communiceert. Wow! En DG, ik moet mij over een zekere schroomvalligheid heen zetten, best moeilijk voor mij, om onserieus met kennis om te gaan zoals in je oncyclopedie. Ik kom tot de ontdekking dat ik het heilig heb verklaard maar ik weet nu niet wie verder van de standaard is verwijderd, jij of ik. Zal er eens goed over nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Even snel,want ik heb niet veel tijd:
  Bedoel je dat ik stukken op zou moeten sturen naar DDS, toetssteen? Ik ben daar wat beschroomd over, want eigenlijk doe ik maar wat. Ongehinderd door al te veel expertise kan ik hier schrijven wat er in me opkomt, zonder dat iemand me zegt of het al of niet "past". Ik heb al een keer iets opgestuurd naar Contradicere en in mijn volgende stuk hier zal ik daar iets over schrijven. Ze hebben me daar namelijk wat voor het blok gezet. DDS bestaat volgens mij uit journalisten en of ze een freewheeler als ik kunnen gebruiken betwijfel ik. Het is een beetje "high brow" daar.

  Ron, blij dat je de schok te boven bent gekomen. Wat bedoel je met "ik weet nu niet wie verder van de standaard is verwijderd"?

  Ik moet nu weg en kom er vanavond op terug. groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoe serieus mensen opgeschreven kennis nemen, gemiddeld. Dat bedoelde ik met 'de standaard'.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Laat ik meteen aangeven waarom (opgeschreven) kennis voor mij zo belangrijk is: behalve dat het mij (ons) begeleidt in alles wat wij denken en zeggen en doen, is het ook de evolutie in ons. Het kan alleen maar verbeteren, als het goed is, omdat wij leren van onze fouten. Tenzij wij aan het degenereren zijn natuurlijk. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @DG
  Ben door een wesp gestoken. Rechts is zo dik dat ik mijn vingers niet meer kan buigen. Tik wel verder als de zaak wat is geslonken.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Van de Oncyclopedie naar de Koude Oorlog. Zo ziet men maar hoe een gesprek gauw van onderwerp kan veranderen :) Ik schrijf nu al een jaar aan de wiki en nog steeds met plezier. Humor en schrijfstijl variëren uiteraard van auteur tot auteur, maar wat soms vergeten wordt is dat Oncyclopedia een parodie op wiki's is (eigenlijk omgekeerd) en dat "echte humor" schuilt achter goed opgebouwde zinnen en woordkeuze. Dat betekent ook dat "serieuze" teksten ook grappig kunnen overkomen. En dat in combinatie met elementen uit een bestaand artikel op Wikipedia, waardoor het geheel kan beschouwd worden als een parodie. Het is dus juist dát wat ik steeds minder blijk te zien daar. Er zijn inderdaad een hoop artikelen waar die "serieusheid" ontbreekt, waardoor de onzinnigheid zwaarder doorweegt dan de humor en waardoor de lezer eigenlijk een ietswat onterecht beeld krijgt van de Oncyclopedie. Het is slechts mijn mening erover.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dan moet je die beesten ook maar niet zo plagen :p

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @DG
  Ik plaag geen beesten, alleen mensen. De wesp was weet ik waarom agressief en jaste zijn angel recht in mijn wijsvinger. Het resultaat lijkt op het moment het meest op een opgeblazen onderzoekshandschoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ja Henning, het is wat jammer, dat mensen onzin verwarren met humor. Maar met de verscheidenheid aan artikelen en invalshoeken blijft de Oncyclopedia toch een hilarisch gebeuren, waar ik nog steeds veel plezier aan beleef.

  @Toetssteen, ik ben blij dat ik blijkbar niet zo gevoelig ben voor wespengif. twee keer ben ik in een nest getrapt, 1 keer in Oostenrijk in een bergstroompje en 1 keer in Spanje. Ik heb beide keren gerend voor mijn leven, ondertussen mijn kleren uittrekkend, waar ze onder waren gekropen. Ik kreeg in Oostenrijk de tip om de plekken met rauwe ui in te smeren, en dat heeft goed geholpen. Na een paar dagen kon ik mijn schoenen weer aan.

  BeantwoordenVerwijderen