dinsdag 1 september 2009

Waarom Brussel de perfecte hoofdstad van Europa is

Brussel is een begrip: zoals Den Haag synoniem staat voor Balkenende en De Brokkenbrigade, is Brussel hetzelfde als Europa. Brussel kan een merkwaardige keuze lijken: het is geen reusachtige stad, ligt niet centraal en in een van de armste staten van de originele Europese Unie. Toch is Brussel meer geschikt dan mensen, en zelfs Europarlementariërs vaak denken. Want wat is het geheim van Brussel, waarom is het onbetwist de hoofdstad van de Europese Unie?

België is een verdeeld land. Een bij elkaar geraapt land eigenlijk, dat als enige verbond hun haat tegen de Hollanders had. Nu de Nederlanders respectabele noorderburen zijn, lijkt er nog weinig over te zijn wat het Belgische volk verbindt. Belgie is dan ook meer een statenbond dan de bondsstaat die het pretendeert te zijn; de autonome parlementen van de autonome regios die ook nog eens verdeeld zijn onder drie verschillende talen voeren de facto het afzonderlijke bewind in hun deelstaten. De Belgische regering heeft dan ook amper controle over België zelf: zij kijken alleen maar naar het buitenland.

Maar wat is dan de vergelijking tussen een echte (toekomstige?) Europese staat en het huidige België? Dat is waarschijnlijk de twist tussen de verschillende volkeren, terwijl de politici volhouden dat er niks aan de hand is. Een van de redenen waarom een pan-Europese staat, en dus ook België, niet goed kan functioneren is de grote diversiteit aan talen en culturen in Europa. Nu ze buren zijn zullen de Duitsers en de Polen niks kwaads
over elkaar zeggen, maar als ze in één staat zitten zal de cashflow van het westen naar het oosten ongetwijfeld haat opwekken. En met de in Europa diepgewortelde geschiedenis van het eigen land, wie wil zijn staat dan nog opgeven? Wie wil zijn Nederland, Ierland of Oostenrijk nou opgeven aan een karakterloos 'Groot Europa'?

Feitelijk gezien kan de Europese Unie zich dan ook zover uitstrekken als het zou willen. Hoewel het zegt 'Europees' te zijn, lijkt dat geen grenzen te hebben. Rusland, Kazachstan, Israël en Azerbeidzjan doen immers ook al mee aan het Eurovisie songfestival. Het resultaat van zo'n monsterlijke Frankenstein-natie is niks minder dan interne strijd, die alleen maar opgelost kan worden door, inderdaad, meer politie, meer controle en voornamelijk minder privacy. Gelukkig wordt dat niet zo'n probleem. Brussel bereidt zich al voor op het zijn van de hoofdstad van een superstaat, met meer restricties voor burger, meer bevoegheden voor politie en leger, en meer controle op mensen die nóg niets gedaan hebben.

Dat is waarom Brussel de perfecte hoofdstad van Europa is.

13 opmerkingen:

 1. Die afbeelding laat wel een beetje zien dat als de EU de hele wereld heeft overgenomen, dat er dan geen VN meer nodig is, aangezien de EU inmiddels dan een supermacht is geworden (?)...het is net de Sovjet Unie, maar dan helemaal kapitalistisch. Lijkt ook aan de ene niet eens op die Sovjet Unie, maar aan de andere kant in tegenovergesteld opzicht weer wel...ik had hierbij ook iets gelezen over de EUSSR, dat die zou komen als dit zou gebeuren, heb echter geen idee meer waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het plaatje is licht gedramatiseerd, toegegeven, maar een Continenale Europese superstaat is zeker niet ondenkbaar.

  P.S.: Misschien bedoelde je dit artikel: http://dgneree.blogspot.com/2009/03/welkom-in-de-eussr.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zijn verschillende weblogs die zware kritiek leveren op de EU als superstaat. o.a.

  http://inflandersfields.eu/2009/01/eussr-wishes-you-all-happy-and-even.html

  Ook Daan refereerde al eerder aan een kritische toespraak van de tjechische President, die het hele Sovjetsysteem aan den lijve heeft ondervonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daan, welkom terug trouwens. Een klinkende rentrée :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De EU zal over zijn eigen lemen voeten struikelen. Overigens heeft het Eurovisiesongfestival niets te maken met Europa, maar met de organisator waarbij alle landen zich in principe aan kunnen sluiten.
  Wat ik overigens wel denk is dat voordat de reus ten val komt, hij zal trachten de burger onder de knoet te brengen. Op dat moment zal islam ongetwijfeld zijn kans schoonzien. Het doet me denken aan de fabel van Jean de la Fontaine over de vos en de raaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ligt bij jullie de Jeaustbode er ook uit? Of zijn mijn vrienden weer bezig?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En we hebben weer beeld. Zal met Google te maken gehad hebben.http://www.amsterdampost.nl/al-quaida-hacked-gmail/
  Puik stukje van Daan!
  "monsterlijke Frankenstein-natie"
  Dat is helemaal het gevoel wat ik er bij heb.
  Bovendien is de titel een schot in de roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Joost is nog gewoon on line.
  Neem nog een slok excellente koffie, mokka.
  Wat bent u nu weer aan het doen van|Frikschoten?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Blijf maar even weg bij Joost, heb me een h. binnengehaald, mijn systeem knarst nu met zijn tanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoop dat jij geen problemen hebt gehad DG, hier sloeg vannacht de boel volledig op tilt. Er zat, zoals het zich nu laat aanzien, iets bij Joost.Soort paard van Troje.... Duurde uren voor de boel gerestaureerd was.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. niets gemerkt. Misschien een Iraanse tegenaanval?
  Wel heb ik de laatste tijd bij HVV vaak een foutmelding bij het opvragen van een artikel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mmmm, of die jongens van de EU :). Ik was er in elk geval niet blij mee, Singapore kwam net binnen. Overgestapt op een ander systeem.
  Inderdaad, bij HVV zijn er regematig pagina's die niet willen openen.

  BeantwoordenVerwijderen