woensdag 12 mei 2010

Ruikers

(Ingezonden)


Over de Westermarkt hing een halfbewolkte morgen, waar men zon en regen uit verwachten kon. De bloemenman bij de Lijnbaansgracht keek argwanend in de lucht naar de overdrijvende grijze watervloot. Omdat 'ie aan het eind van de Lindengracht stond kon 'ie ook weer als eerste weg. Dat had hij vroeger goed bedongen. "Nee", had de marktmeester nog tegen gesproken: "Je ken beter in het midden staan, want dan zijn ze al aan het kopen. Daar hebben ze het geld al los in de zak!". En je had extra volk via het kruispunt uit de zijstraten. Maar daar betaalde je dan ook voor. Tevreden schudde hij de boeketten op met een geheim lachje om zijn mond.
Het zou hem niet deren. "Een bossie ruikers moet je altijd als laatste kopen", had laatst nog een klant tegen hem gezegd. "Anders bennen ze verfromfraaid in je tas voor je thuis ben!"

Op het kruispunt van de Lindendwarsstraat stond een vrouw op leeftijd naast de peperbus te wachten.
"Meneer", sprak ze me aan, "weet u waar die bloemenman is gebleven die hier altijd stond?".
"Gaat het u om vaste planten of snijbloemen?", informeerde ik. Je wilt de mensen geen verkeerde kant uit sturen uiteraard.
"Nou, gewoon een bossie ruikers voor op tafel. Dat vindt mijn man zo gezellig op zaterdag.", legde ze uit. "Ik zelf ook wel hoor want wij hebben geen kinderen, weet u. Dan komt er niemand langs zo'n weekend. Vroeger hadden we nog een hondje. "Bender" heette die. Maar ja. Die's ook dood. En op onze leeftijd neem je geen nieuwe meer. Dan brengt zo'n bossie bloemen nog wat vrolijkheid."

Ik wees haar de juiste richting naar de bloemenman aan de kant van de Lijnbaansgracht. Ze pakte haar boodschappentas op en stak vastberaden over met volle tred.
Vanuit de Lindendwarsstraat vloog een jongeman op de fiets het kruispunt over. Naast hem rende een zwarte labrador. Hij scheerde rakelings langs de dame heen.
"Kutwijf! Kijk uit je doppen, man!", schreeuwde de jongen haar achterna. De hond rende voorbij, bleef staan en draaide zich om. Hij liep naar de dame toe en rook aan haar benen.
"Bender, Hierrrr!", klonk het aan het einde van de straat. De hond dribbelde verder en bleef met de staart tussen de poten achterom kijken. De dame keek de hond aan tot hij uit het zicht verdween. Het begon te regenen. "Ach, een nebbisj", verzuchtte ze en liep verder. De geur van pas gevallen regen op straatstenen wiste alles weg.

Frik

Bezoek ook eens Amsterdam Post

12 opmerkingen:

 1. 1. Bender is bruin. Aan mijn kant van de duinen doen ze niet aan zwarte labradors. Veel te burgerlijk.

  2. Tegen de tijd dat Bender zo oud is, ben ik nog steeds geen dame op leeftijd!

  Maarre... erg leuk stuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vrouwen en leeftijd blijft een levensgevaarlijk onderwerp. Je kan nog beter met het hele midden-oosten in oorlog zijn. Uit puur lijfsbehoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Frikkie, heel mooi, die schildering van Mokum .Maar de Westermarkt is op maandag, Lindengracht is toch een stukkie verder, en alleen op zaterdag.
  Sorry dat ik even mierenn**k. Leuk dat die klant het bij het juiste eind had, bijna iedereen moet weer terug naar de tram, en dan koop je natuurlijk je bossie pas. Verfromfraaid raakt het daarna vanzelf in de chipdrukte.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgens mij is het in de Westerstraat (De Noordermarkt)op maandag én zaterdag. Maandag ligt de nadruk op 2e hands spullen en zaterdag op biologische producten.

  "Iedere zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur - de gezondste, geurigste en lekkerste....verse Biologische producten in het hart van Amsterdam.
  Vers van de boerderijen, de Amsterdamse Biologische markt aan de voet van de prachtige Noorderkerk in Amsterdam."

  http://www.hollandsemarkten.nl/markten/?g_id=1&m_id=446

  BeantwoordenVerwijderen
 5. D.G, je bent echt een marktmijdende man volgens mij. Noordermarkt op maandag is aansluitend op de Westermarkt. Ooit een walhalla voor curiosa, en soms echt antiek. Nu een zooi. Maar zo af en toe bespeur je er nog een streepje mokumse humor.
  Zat ik op een bankie uit te puffen naast de kerk, hoor ik een koopman roepen, " Maak me los, al doe je het maar uit medelijen ". Van dat soort micromomenten word ik nou intens gelukkig.
  En inderdaad , zaterdag is biologisch op de Noordermarkt, en is de Westerstraat leeg. Moet je voor de andere handel naar de Lindengracht.
  Nou , ik zeik nog even door over markten, dinsdag in Amstelveen is ook biologisch. Piepklein maar lekker.
  Ook goedkope bloemen, en niet zo snel verfromfaaid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op maandag is er de stoffenmarkt in de Westerstraat. Verder lieg ik natuurlijk alles bij elkaar. Het is maar net wat het lekkerste bekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor eerlijk eten zal je ook eens op het Haarlemmerplein kunnen kijken. Piepklein marktje staat er, maar met goed spul. Niet dat vage holistische van de Noordermarkt. Dat die nog niet weg gezweefd is...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Marie-José, je hebt me volkomen overtuigd. Uit je woorden spreekt de marktexpert.
  Op de Noordermarkt/Westerstraatmarkt ben ik inderdaad al jaren niet geweest, juist vanwege wat je citeert "Wie maakt me los, al is het maar uit medelijden". Is typerend. Het gaat overigens al jaren slecht met de 2ehands/antiekmarkt. Zelf heb ik een half jaar geleden een 15-jarige marktloopbaan afgesloten, vanwege het doodbloeden ervan. Het heeft niet zozeer met de crisis te maken, maar door veranderd koopgedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste Janus, je reactie is verwijderd. Gelieve je persoonlijk vetes elders uit te vechten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. heel eventjes leek het net alsof ik dat oude mannetje in zijn beige regenjas weer voorbij zag lopen.

  BeantwoordenVerwijderen