zondag 4 juli 2010

Zeg maar wat ze willen horen

De Dagelijkse Standaard is het enige weblog dat ik ken, waar reacties zonder opgaaf van redenen klaarblijkelijk willekeurig gewijzigd en verwijderd worden. De laatste tijd worden er om voor mij onverklaarbare redenen reacties van me verwijderd. Mijn suggestie op de open draad, dat ze een favicon zouden kunnen maken werd verwijderd, maar ze hadden de volgende dag wel een favicon.

Nu wordt de laatste tijd de site steeds meer overspoeld met sport. Ik heb een grondige hekel aan deze opgedrongen massahysterie die het hele maatschappelijke leven moet overheersen en maakte dit kenbaar. Maar twee achtereenvolgende reacties werden verwijderd en vervangen door lofzangen van de redactie. Ik heb dan maar een laatste reactie geplaatst, die ook wel verwijderd zal worden, dus zet ik hem ook hieronder neer:

"Ik vind het niet erg dat jullie kritiek van mijn kant weghalen en ook niet dat je mijn suggesties voor verbeteringen weghaalt en dan de verbeteringen wel doorvoert. Als ik een nieuwe schrijver op DDS beledigd heb, dan spijt me dat. Het was niet persoonlijk bedoeld, maar ik wilde mijn afkeuring uiten, dat DDS zich ook overgeeft aan de opgedrongen sporthysterie. Maar als jullie niet tegen kritiek kunnen, sluit dan gewoon de reactiemogelijkheid af. Of wil je alleen slijmers aan boord?"

Het is een naar idee om op een artikel te reageren en niet te weten of het wel PPC (plaatselijk politiek correct) is en in de wetenschap dat er willekeurig in geknipt kan gaan worden of het geschrevene zonder verklaring verwijderd. In hoeverre kan men de reacties daar dan nog serieus nemen? Zijn ze daar zo bang voor woorden? Voor kritiek? Ik vind het vreemd, dat men met al die angstige voorzorgsmaatregelen zo snel zijn toevlucht zoekt tot verboden woorden en het censureren of gewoon verwijderen van onwelgevallige bijdragen aan een discussie. Hoe zuiver is de discussie daar nog eigenlijk en loopt men niet het gevaar in een steeds kleiner cirkeltje rond te gaan draaien? Een organisatie die niet openstaat voor kritiek wordt decadent.

Woorden zijn geen dolken en zelfs schelden doet geen zeer. Maar de Nederlander schijnt banger voor woorden te zijn geworden dan voor iets anders.

3 opmerkingen:

  1. Nogal bizar dit. Dus je reacties stonden er eerst wel en daarna niet meer?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wel, er is een moderator daar, die alle reacties naloopt (achteraf) en wat hem of haar niet bevalt wegknipt.Bijkbaar mag je daar alleen reageren als je on topic blijft en positief over DDS. Kritiek wordt niet gewaardeerd. Tja, dan ga ik van te voren zelfcensuur toepassen en op mijn woorden passen en daar voel ik weinig voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eigenlijk stoorde ik me het meest aan het feit, dat ik ze een tip gaf (op de open draad) over het favicon dat ze nog niet hadden. De tip werd verwijderd, maar het favicon was even later wel gemaakt. Het komt wat arrogant over. Ik bedoel, schamen ze zich dat ze van een lezer een tip moeten krijgen? Het is allemaal misschien niet zo belangrijk, maar ik kan het niet hebben als me de mond gesnoerd word, daarom heb ik het maar even hier neergezet. Niet om een hetze tegen DDS te beginnen of zo, maar als op dergelijke sites alleen welgevallige reacties geplaatst worden, wat is dan het verschil met de papieren krant? Jammer is dat. Zo worden steeds meer sites éénrichtingsverkeer, terwijl het grote pluspunt van internet is, dat er niet passief geconsumeerd wordt, maar interactief gecommuniceerd.

    BeantwoordenVerwijderen