maandag 11 juli 2011

Mierendag

De mieren komen massaal uit de grond en vliegen op. De straten en de lucht erboven zijn er vol van. Ze tikken tegen mijn raam en zwermen daarbuiten richtingloos rond. Naar boven! Naar boven! Wat een massale gebeurtenis ieder jaar weer. Miljarden mieren die in 1 keer uitvliegen in Nederland en waarschijnlijk het hele noordelijke halfrond. Wat een overlevingsstrategie en wat een uitbarsting van leven. Volgens mij zijn alle vogels gevlucht na zich rond gegeten te hebben aan dit te overvloedige feestmaal.

Het gebeurt altijd begin juli en voor zover ik me kan herinneren en nagaan altijd rond dezelfde datum. Met warmte lijkt me het tijdstip niet te maken te hebben. Ik vraag me wel af wat ze doen als het ter bestemder tijd een week lang regent? Ook daar zal een overlevingsstrategie voor zijn, anders zou één nat jaar genoeg zijn om de Nederlandse mierenpopulatie uit te roeien.

Wonderlijke beesten. Zitten overal op de wereld op de poolcirkels na.

1 opmerking:

  1. Gelezen en leuk gevonden, lol. Ja, wat een insecten. Inderdaad komen ze overal voor. Buiten bij het zitje crash landen ze tegen de lampen. Ze verliezen hun vleugels en die kun je de volgende dagen opvegen, tenminste, als het lukt, want ze zijn zo licht en fladderen op. Wij noemen ze vliegende mieren. Ook zie je ze boven en op het dak en inderdaad hebben de vogels een feestmaaltijd. Ze rennen heen en weer al pikkend op het ijzeren dak. Ook kikkers vinden ze lekker. Maar om dat waar te nemen moet je wel bij een vijver of sloot zijn. Have a good day.

    BeantwoordenVerwijderen