donderdag 15 maart 2012

Anachronisme

klik voor groot


5 opmerkingen:

 1. D.G.Neree, marcheert hier martiaal het leger van de Heer, met rechts op de lantaarnpaal een vage poging Amsterdam 1942 nog eens over te doen?

  Zo vertederend dat naïeve meisjeshoofd dat pal naast de Mageen Dawied buigt in een schijnbare argeloosheid om d’r fiets uit het rek te halen.

  Heel treffend, die twee uitersten: de optimale Hollandsheid met de diarree aan fietsen, tegenover de straf marcherende djellaba.

  (Filantroop)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je verwoordt het mooi Filantroop, maar eigenlijk kun je er geen goed woord voor vinden. Ik vind het een vreselijk beeld en beangstigend ook. Ik zou er niet durven lopen. Waarom heeft die man een stok bij zich? Het is klaarblijkelijk geen wandelstok. Daar gaat hij vast mee meppen. En dan die baseball cap, is toch helemaal lachwekkend? Wat zou er gebeurd zijn D.G.Neree als die man had opgekeken en jou die foto had zien nemen? Die stok gebruikt misschien? Ruim 10 jaar geleden was ik in Amsterdam, maar alleen van de parkeerplaats naar het Concert gebouw gelopen en niet alleen, toen viel er nog niets op, nou ja, het was avond....
  Ik vind dit niet meer toerist vriendelijk. Uitstekende foto D.G.Neree, inderdaad het lijkt een big meltingpot daar, maar het blijven uitersten. Bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. aussie, de foto is in de Baarsjes genomen. Deze wijk is in rap tempo aan het islamiseren en daarbij aan het verloederen en gevaarlijker aan het worden. Twee keer ben ik al lastig gevallen door Marokkaanse pubers omdat ik foto's nam in de wijk. 1 keer kon ik alleen het vege lijf redden door in de richting van 2 toevallig aanwezige agenten te lopen. Ik kijk dan wel linker uit dan hier met een camera te lopen zwaaien en foto's nemen doe ik heel snel en door de camera ietwat verborgen te houden. Om hier de toestand zoals hij is te fotograferen zou ik een verborgen camera moeten hebben en dat zou ik graag willen, maar daar heb ik geen geld voor.

  De man op de foto liep daar volkomen onbewust van zijn omgeving te slenteren, terwijl hij aan het rochelen en spugen was. Het was een kwestie van snel de camera in aanslag en de foto´s nemen voordat iemand in de gaten heeft dat ik dat doe. Hierdoor mislukken veel foto´s. Deze was vol in de roos.

  @Filantroop, die davidsster op de lantaarnpaal is een onverwacht accent, die er nog een extra dimensie aan geeft. Alleen van wat hier overal op muren en dergelijke is geklad zou een vuistdik fotoboek te vullen zijn. De naïeve onschuld van de dames rond de woestijnslenteraar is inderdaad treffend. Ik vraag me af: wat heeft die oude man gedreven om hier naartoe te komen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @D.G.Neree
  Je hebt tegenwoordig van die piepkleine digitale camera’s met behoorlijke resolutie en prima lensjes. Als ik door de natuur trek heb ik altijd een knoert van een camera met een 500 mm spiegelobjectief bij de hand. In mijn borstzakje heb ik voor de plotseling opdoemende landschappelijke welvingen een Sony cybershot met een Carl Zeiss-lensje. Die worden steeds goedkoper en niet groter dan een pakje sigaretten.


  (Filantroop)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Potverdorie, wat een vreselijke toestanden. Ik ken Amsterdam eigenlijk helemaal niet, alhoewel ik er familie heb wonen. Dus baarsjes of snoekjes, het is voor mij hetzelfde. Maar ik dank je voor je uitvoerige uitleg. Ik zie 3 blonde jonge vrouwen/meisjes op de foto en vraag me af: hoe durven zij of zien/weten ze het niet? Natuurlijk wel, maar als je opgroeit in zo'n omgeving gaat het geleidelijk aan en raakt het oog gewend aan wat het dagelijks ziet.
  Nu leveren de tegenwoordige mobile phones ook best goede resultaten op. Je zou desnoods met zo'n ding aan je oor kunnen lopen en het is dan maar een seconde even snel een foto nemen en dan weer aan het oor.
  Ja, ik heb makkelijk praten en het is misschien een onnozel of onuitvoerbaar voorstel.
  Voor mij is deze foto bijzonder en totaal in contrast met wat ik hier op straat zie, behalve de blonde meisjes.
  Misschien was die oude man nog jong toen hij was gekomen? Er zijn al enkele generaties binnen gedreven.
  Zeker 20 jaar geleden liep mijn moeder overdags met haar nichtje bij het Concertgebouw en jammer genoeg aan de straatkant van de stoep, waar zij ook haar schoudertas had hangen. Een Marokkaan op een fiets ritste deze van haar af, haar daarbij meesleurend omdat ze niet losliet. Hierbij kwam ze met haar hoofd op de stenen terecht en vervolgens in het ziekenhuis met een hersenschudding. Daar was overheen te komen. Maar niet over het verlies van de tas met inhoud. Alles moest vernieuwd worden bril, sleutels, rijbewijs opnieuw verkregen, plus kennissen gewaarschuwd worden omdat die in haar adressenboekje stonden. Het is er niet beter op geworden.
  Inderdaa Filantroop, zelf heb ik een kleine Canon Ixus en die zou zo in je binnenzak passen.

  BeantwoordenVerwijderen