woensdag 21 maart 2012

Lijnbaansgracht en het licht

Over geen enkele foto van de circa 30 die ik van de Keizersgracht maakte ben ik tevreden, dus dat laat ik even zitten. Het fotograferen van grachten is sowieso een wat saaie aangelegenheid en het is maar hoe het licht valt. Want dat maakt een foto volgens mij tot een min of meer geslaagde foto: de lichtval. Het is de lichtval die bepaalt wat er van de schoonheid die overal te vinden is wordt uitgelicht en het is het licht dat me heeft gesuggereerd om een camera te kopen en de plekken te registreren die het licht voor me uitkoos. Iets wordt vaak gezien in een fractie van een seconde en een halve minuut later of een halve meter meer naar rechts of links en het beeld is weg.

Van techniek weet ik niks. Ik laat het allemaal aan de automatische instelling van de camera over en achteraf werk ik het contrast waar nodig iets bij en probeer ik  de (het?) kleurzweem, waar dat zich voordoet te verminderen. Het nadeel van deze bewerkingen is echter, dat de scherpte van de details afneemt,  of liever, er een grovere korrel ontstaat. Met het accentueren van kleuren ben ik heel voorzichtig, ook omdat ik met wat minder fijne beeldbewerkingsprogrammatuur werk.

Geen Keizersgracht dus, maar de Lijnbaansgracht, omdat daar het licht viel.

klik voor 1600x900px

3 opmerkingen:

 1. Daar is weer veel te zien. Bomen beginnen uit te lopen, de linkse duidelijk.
  De straatlantarens vind ik leuk, die zag je bij de andere grachten evenzo. Vlak daarbij staat een oude Amerikaan in het groen. Daar rechts van en onder de balkonnetjes staat een donkere man met lange jas of gewaad, is dat een beeld of een mens? Overigens lijkt dat een interessant huis en uit een andere era dan de rest, meer zo van rond de jaren 40. Het witte huis er tegenover lijkt me charmant en wat ik van de ramen kan zien vind ik mooi.
  Van wie zijn al die bootjes en wanneer gaan mensen bootjevaren?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het viel me op dat alle straatlantaarns in het centrum brandden, terwijl het zo'n zonnige dag was. Aan bezuinigen doet de gemeente zeker niet meer.

  Over die bootjes is een heel verhaal te vertellen en ik denk eraan om dat binnenkort te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aha, daar verheug ik me nu al op. Inderdaad, nu je het zegt zie ik het ook, de lantaarn brandt. Dat zal wel met een computer zo geregeld worden en degene die daarvoor verantwoordelijk is heeft zich schuldig aan nonchalance gemaakt. Hoezo bezuinigen, lol?

  BeantwoordenVerwijderen