vrijdag 30 maart 2012

Wandeling in Het Gooi + update 2e afdruk

Gisteren gewandeld tussen Bussum, Naarden en Huizen.
Van de ca. 250 foto's die ik heb genomen is 90% waardeloos dan wel oninteressant.
Ten eerste word ik gefrustreerd door de camera en ten tweede had ik er meer tijd voor moeten nemen. Ik heb nog niet eerder landschapsfoto's gemaakt buiten de stad en ik heb gisteren veel geleerd van hoe het niet moet.

Maar vooral mijn camera frustreert me. Het is dan ook geen fotocamera, maar in eerste instantie een videocamera met fotostand. Maar ook dat is het probleem niet, dat is de bediening.

Ik ben gewend om scherpte en dergelijke met de hand in te stellen via de ringen en knoppen op de (lens van de) camera, maar bij deze gaat alles digitaal, via het display/scherm. Dat is bijzonder onhandig en bewerkelijk. Stel ik de camera echter in op 'intelligent automatisch' dan komt er bij teveel kleur- en lichtverschillen een kleurzweem op de opname. Die zweem is in veel gevallen behoorlijk, vooral bijvoorbeeld bij landschap met lucht. Achteraf kan ik dan wel het een en ander bijwerken, maar het gaat ten koste van de scherpte en de korrel en de kleuren worden dan meestal minder natuurlijk.

Wat de mensen hier ook schreven: met een 'goedkoop dingetje' zoals de camera van een GSM/smartphone heb ik betere opnames gemaakt van hetzelfde onderwerp dan met deze camera, een Panasonic HDC-HS60. Voor de gevorderde amateur dan wel semi-professional is deze camera, de prijs in aanmerking genomen, totaal ongeschikt. Daar komt bij, dat de bediening en de handleiding niet eenvoudig zijn, zowel om te doorgronden als te bedienen en er een hoop toeters en bellen aan zitten die voor genoemde semi-professional volstrekt overbodig zijn, zoals gezichtsherkenning.

Maar goed, ik heb dat ding nu eenmaal en geld om betere riemen om te roeien te kopen heb ik niet.

Ik heb wel de macrostand uitgeprobeerd. zie hieronder.

Lentepadddestoel Geen idee hoe deze heet. Een Inktzwam?  Ongeveer een vinger hoog.
Hier dezelfde opname, waarin het contrast is verscherpt en de blauwe kleur wat verminderd is.

24 opmerkingen:

  1. ook hier de witte kleurzweem. Ik zal er in een update een bewerkte afdruk onder plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De foto ademt de kleur van een koele bries uit met een scherpte die alleen maar kan worden verkregen door lui op den buik te liggen. Mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer dat je zo gefrustreerd werd van het fotonemen. Ik heb ook zo'n idee dat een filmcamera geschikter is om mee te filmen. Maar deze inktzwammen zijn echt heel mooi gelukt, daarbij is het een interessante foto geworden met die dansende schimmen op de achtergrond. Doet me aan the Day of the Triffids denken, lurkende bewegende planten die je willen aanvallen. Het lijkt op den stinkzwam. Stonken ze niet? Op zulke zwammen komen ook altijd kleine vliegjes en insecten af. De inktzwam is volgens mij ronder.
    Ik begrijp wat je bedoelt met kleurzweem, net of het een couache geworden is.

    Zelf heb ik een Canon IXUS 95 IS, 10 mega pixels, maar die worden ook al met 12 mega pixels gemaakt. Een vreselijk handig dingetje, waar je ook kleine video's mee kunt maken. Ik ben er zeer tevreden mee en het past zo in je broekzak. Heel makkelijk te bedienen en je kunt ze hier al voor AUD 135.- kopen.

    http://www.cameras.co.uk/reviews/canon-ixus-95-is.cfm

    Op die link kun je de camera van alle kanten zien en de beschrijving lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Om de een of andere reden zie ik de tweede foto nu pas. Inderdaad ziet die er beter uit. Het is meesterlijk hoe we onze foto's tegenwoordig digitaal kunnen bewerken. Ik blijf het een leuke foto vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. D.G.Neree
    De achterste twee exemplaren in aanmerking nemend, waar de gelede steel en de lengte te zien vallen zouden het wel eens helemaal geen paddenstoelen kunnen zijn. O was ik maar een botanicus, dan wist ik het wel. Ik heb de determinatiesleutel van de Soortenbank nog even doorgenomen, maar kwam er niet uit. Geef mij maar alles was vliegt, kruipt of sluipt. Daar ben ik beter in.

    Filantroop

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die Canon lijkt me een goed cameraatje. Helaas zie ik, dat hij in NL niet meer in de handel is. Ik zal wel eens gaan zoeken naar een vergelijkbaar apparaat

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het kan best zijn D.G.Neree want nu is er een met 12 megapixels, maar practisch hetzelfde cameraatje. Ik heb deze nu 2 jaar en je weet hoe snel het gaat met electronica.
    Het is wel degelijk een zwam Filantroop. Ze komen uit balletjes voort en worden dan erect, om een dag later weer in elkaar te floppen. Sorry, Hollandser kan ik het niet beschrijven.
    Ik had ook zulke soortige in onze tuin, die waren wijnrood van kleur, gladder van boven met van dezelfde familie ( Phallaceae ). Dan groeiden er ook maiden veil fungus,
    Je dacht toch niet dat het asperges waren, lol?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @aussie
    Mijn twijfels bleven. Over de orde van de Phallales en de familie Phallaceae heb ik me uiteraard gebogen op de Soortenbank, maar geen van de families bezit een gelede en evenmin lange steel zoals op de foto te zien is. Bovendien is er een nervatuur in de lengterichting te zien die ik niet van de stinkzwammen ken. Maar intussen ben ik erachter wat het wel is. Het is een paardenstaartachtige en zeer waarschijnlijk de heermoes (Equisetum arvense L.):

    http://www.kuleuven-kulak.be/kulakbiocampus/lage%20planten/Equisetum%20arvense%20-%20Heermoes/heermoes.htm

    Filantroop

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik kwam vroeger, tijdens zoeken met mijn metaaldetector naar bodemvondsten in vruchtbare gronden van mijn favoriete stekkies regelmatig een oudere man tegen - een veteraan met de metaaldetector, die altijd meer en mooiere schatten uit de grond haalde dan ik - waar ik altijd een praatje mee had en grondvondsten mee vergeleek. Op een dag kwamen we elkaar tegen op een akker terwijl die aan het zwaaien was met een nieuwe metaaldetector. Dat was een digitale, in tegenstelling met zijn oude en zoals die van mij een analoge met draaiknopjes en geluid.

    Had veel geld investeert in het allernieuwste, computergestuurd met een lcd-schermpje, aanduiding in diepte cirkels en menu in digitaal. De man was helemaal ontredderd, deze gaf geen geluid meer - beep beep beeeep - waar je de vondst wat de moeite waard was om naar boven te halen aan het type geluid kon bepalen, waar die zich in de loop van tientallen jaren had geoefend. Hij haatte dat ding, en wou het liefst ruilen met mijn oldfashion Laser Hi Power B1 en koptelefoon.

    Natuurlijk voelde ik me als computerliefhebber geroepen om hem aan te moedigen niet meteen op te geven en samen met hem door zijn computer metaaldetector te dwalen. Vooral om mijn eigen nieuwsgierigheid te bevredigen. Ik vond het maar een onding, dat zei ik natuurlijk niet, want hoe minder hij opgraaft, hoe meer er voor mij overblijft. Maar goed, om een lang verhaal kort te maken: Hoe vaker ik hem in de loop der tijd daarna zag hoe enthousiaster hij over zijn nieuwerwetse metaaldetector werd. Hij begon hem door te krijgen en had zich helemaal aangepast aan zijn nieuwe aanwinst.

    Het moraal van het verhaal laat ik maar achterwegen, en excuses voor het warrige schrijven. Heb geen zin vandaag om me best te doen.

    Oh ja, wanneer kom je eindelijk is terug op A.P.? Je laat je toch niet wegjagen door zo'n ouwe mislukte slappe lul als Pennings?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mooi verhaal rommel, of je je best er op gedaan hebt of niet.
    Dank Filantroop voor de link, wat een mooi ding zo van dichtbij.
    Ben natuurlijk nieuwsgierig geworden en dit kwam er uit de bus:

    Horsetail (Equisetum arvense) is an herbal remedy dating back to ancient Roman and Greek medicine. It was used traditionally to stop bleeding, heal ulcers and wounds, and treat tuberculosis and kidney problems. The name Equisetum is derived from the Latin roots equus, meaning "horse," and seta, meaning "bristle."

    Horsetail contains silicon, which plays a role in strengthening bone. For that reason, it is sometimes suggested as a treatment for osteoporosis. It is also used as a diuretic, and as an ingredient in some cosmetics. However, very few studies have looked at horsetail's effect in humans.

    Read more: http://www.umm.edu/altmed/articles/horsetail-000257.htm#ixzz1qrhHNkYn

    PS D.G.Neree, heb je niet wat geplukt?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Grappig dat het Heermoes is, ook wel Schaafstro genoemd, ik meen omdat het vroeger gebruikt werd om ketels mee te poetsen. Ik meen ook dat het 1 van de oudste overlevende plantensoorten is, een levend fossiel, wat te zien is aan de gelede groei, wat later in de evolutie niet meer vookomt. Eigenlijk nogal dom van me om het voor een paddestoel aan te zien, maar ik was meer bezig met de instellingen van de camera dan met determinatie.
    Ook bijzonder is het ontbreken van bladgroen in de jonge plant, terwijl de oudere plant dat wel heeft.

    Rommel, mijn tijd op Amsterdam Post is voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Rommel, wat je niet vermeldt is: vond die oude man toen hij gewend was aan zijn digitale detector weer meer dan jij?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. En mijn complimenten voor Filantroop voor de determinatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. excuus, Schaafstro is een iets andere variëteit. Ook een paardestaartachtige

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb ook een campact digitaal toestel maar raakte vreselijk gefrustreed. Vaak onscherp behalve bij mooi weer. Uiteindelijk maar een (goedkope) spiegelreflex gekocht die in de stuurtas van de fiets kan en makkelijk in de rugzak.
    Afgelopen weekend deze gemaakt:
    http://img33.imageshack.us/img33/4866/fuutm.jpg
    Ik was haar al voorbij gefietst maar bedacht later dat het wel een aardige foto zou worden en dus teruggegaan, in tijgersluipgang er naar toe zoals dat heet en dat was het resultaat.
    Vanaf mijn balkon net deze gemaakt in de laatste zonnestralen:
    http://img851.imageshack.us/img851/4184/kauw.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ja Neree, hij vond weer mooiere dingen dan mij. Maar daar zal zijn grotere kennis aan betere vindplaatsen ook wel aan bijgedragen hebben. Net zoals vissers houden bodemvondst zoekers hun beste stekken voor hunzelf. Het zoeken en speuren in geschiedenisboeken naar veelbelovende plekken, rondfietsen en zoeken voor oude gebouwen die tot de grond worden gesloopt, bestuderen van luchtfoto's, lezen van hobbybladen en achterhalen wat je gevonden hebt is meer dan de helft van die hobby. Het gaf mij altijd veel voldoening en rust om te doen. Heb hele mooie dingen naar boven gehaald waar ik zelfs nog een centje mee verdient heb door het op Ricardo te verkopen. Het meest wat ik trouwens gevonden heb zijn kogels en munitie, wel duizend, van musket tot ritsen mitrailleurkogels, zelfs een paar keer onontplofte mortiergranaten. Meest bizarre vondst wat ik ooit heb gedaan was een oud vergeeld bot op een plek waar ooit een fort in de 16e eeuw had gestaan - vond ik ook een paar muntje uit de 15 eeuw - wat later bleek een vrouwelijk bot uit het bovenbeen te zijn.
    Helaas moet je in Zweden een vergunning hebben voor bodemzoeken, en is dat land zo ontiegelijk groot dat je geluk moet hebben om wat interessants te vinden. Komt ook nog is bij dat historische plekken - vikingshit - zijn afgesloten voor publiek.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @Jan, schitterende foto's! Vooral mijn complimenten voor de scherpte en de belichting. De details van de kraai of kauw zijn prachtig en ook heb je op het goede moment afgedrukt met een mooie gelaatsuitdrukking. Bij mij werd het tot nu toe een zwarte vlek met de kop net verkeerd gedraaid.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @rommel. Mooie hobby inderdaad. Ik wilde er in Spanje ooit aan beginnen, maar daar is het ook verboden. Ik kan me nog wel een grappig voorval herinneren van iemand die zijn blikjes bier op het strand koel wilde houden door ze beneden de vloedlijn in het zand te begraven. toen hij terugkwam was de vloed opgekomen en de blikjes onvindbaar. Hij ging toen weg en kwam terug met een detector, waar hij verwoed het zeewater mee begon af te zoeken. Of hij ze gevonden heeft weet ik niet, maar ik denk van wel, want Spanjaarden zijn volhardende mensen op dit gebied.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @Jan, Het lijkt me dat je voor vogels fotograferen veel geduld moet hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. @ D. G. NereeApr 3, 2012 09:52 AM

    Ja, geduld moet je inderdaad hebben, maar al die foto's zijn toevalstreffers. Ik zit dus niet in een schuilhut.
    Ook deze was van een vlaamse gaai was een toevalstreffer en maakte ik vanaf mijn balkon, net nadat ik van mijn werk kwam:
    http://img716.imageshack.us/img716/4340/gaai.jpg

    Ergens zit een nest want zij fladderen hier voortdurend rond en zoals je ziet heeft hij/zij een takje.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @Jan
    Mooie futenkop. En in dit geval wordt het rode oog wel geapprecieerd. De zilveren oogjes van de kauw (het diertje kijkt bijna scheel in de camera) zijn ook fraai, alsmede zijn of haar gewaadje.

    Kauwen kennen een strakke hiërarchie. Ik deed in het verleden wel eens gedragsonderzoek naar kauwen. Bijzonder was het te zien dat een exemplaar dat zich niet aan de strakke hiërarchie gehouden had omringd door soortgenoten gestraft werd voor zijn onbesuisdheid. Om beurten ging een ander exemplaar op de op z’n rug gekieperde kauw staan dansen onder luid gejubel van de toeschouwers. Niet dat het arme beest er gewond door raakte. Maar de vernedering moet enorm geweest zijn.
    Ooit heb ik een kauw nadat ddie door een passerende auto zwaar gewond geraakt was uit z’n lijden moeten verlossen. Er ontstond in de bomen nabij een massaal rouwproces. De dag erop ging ik weer even kijken, en nog steeds was dat rouwproces nog gaande. En ik dook weg in schuldgevoel.

    Filantroop

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Filantroop, de gewonde en door jou uit zijn lijden verloste kauw, was vast een belangrijk lid van de troep (of hoe zeg je dat bij vogels). Waarschijnlijk 1 van de meest dappere, gezien zijn poging om voedsel te bemachtigen op een levensgevaarlijke verkeersweg. Wat hem dus zijn leven gekost heeft.

    Ik las vroeger moouie verhalen van een natuurvorser, over dat jonge kauwen (of kraaien, dat kan ook) bij elkaar in een boom samenkwamen om les te krijgen van een oudere kauw (of kraai) Over de waarheid hiervan kan ik niets zeggen, evenmin over hoe zulke lessen dan in de praktijk eruit zouden zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @ Filantroop,

    Hoe rood dat dat oog van de fuut is zag ik pas goed op de monitor thuis.
    Vorig jaar fotografeerde ik een gans en zag thuis dat het oog blauw was; was mij op het moment van fotograferen niet opgevallen, ook de 'haaienbek' niet:

    http://img267.imageshack.us/img267/2696/ganse.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @Jan
    Zeker heel mooi getroffen dat ceruleumblauwe oog. Het moet de Anser anser domesticus zijn, ofwel de huisgans. Voorouders uit het wild gevangen en gedomesticeerd.

    @D.G.Neree
    Van kraaiachtigen kun je alles verwachten, zelfs zoiets hoogstaands als scholing. Ze zijn dus zeer schrander. Met werktuigen werken, wat aangemerkt wordt als uiting van intelligentie is ze ook niet vreemd.

    Ook zag ik eens eksters overtollige stukjes brood onder graspolletjes verstoppen, en nadat spionerende soortgenoten verdwenen waren de proviand herbegraven zodat de spionnen zich later suf zaten te zoeken.

    Filantroop

    BeantwoordenVerwijderen