maandag 30 maart 2009

bijna goed nieuws uit IJsland

Opeens een positief bericht op het NOS-journaal: Sascha de Boer meldde met een vrolijke twinkeling in haar ogen: "In IJsland hebben een aantal mensen een manier gevonden om uit de crisis te komen", waarna beelden verschenen van een wietplantage, en zakken met geoogste toppen. Ze vervolgde met de constatering, dat er in en om Reykjavik door de politie enkele wietplantages waren ontmanteld en ze besloot haar verslag met:
"De vraag is alleen: Kweken de IJslanders nu om hun zorgen te vergeten, of om er een centje bij te verdienen?"

Ik wil de redactie van het NOS-journaal vragen: Wat is er verkeerd aan als mensen, die al hun geld en toekomst hebben zien verdampen door de hebzucht van groot-bankiers, even hun zorgen willen vergeten? En ten tweede: Wat is er verkeerd aan als mensen om dezelfde redenen een "centje bij"verdienen? Het is geen centje bij: Het hele land is failliet!

Hier spreekt weer de politiek correcte ons-kent-ons betweterigheid-met-een-u-weet-wel-knipoog van het establishment. Niet alleen omdat "een centje bijverdienen" in Nederland natuurlijk al een misdaad op zich is en hevig wordt afgekeurd, en ook niet omdat "je zorgen vergeten" in ons neo-calvinistisch/socialistisch hier een doodzonde is, gelijkgesteld aan... o gruwel der verschrikking: aan de werld ontsnappen"... Nee, een grootschalige kweek van Hennep zou namelijk de financiële en economische redding van IJsland kunnen betekenen. Snelgroeiende planten met voedzame, olierijke zaden, bladeren die als veevoer en voor biobrandstof kunnen worden gebruikt, vezels waar vrijwel onverslijtbare stoffen van kunnen worden gewoven en last but not least een zeer gewilde vrouwelijke bloem, die alleen al in Nederland jaarlijks miljarden euro's aan handelswaar opbrengt (weer zo'n vies woord: handelswaar). Ook de Nederlandse staat incasseert hier voor vele miljoenen aan belasting. Reden temeer waarom legalisering van Marihuana nu serieus zou moeten worden overwogen, ook in Nederland.

Als ik de leider van een failliet of in hevige geldnood verkerend land zou zijn, zou ik het wel weten: Legaliseren en reguleren die handel en de industrie stimuleren. Geld verdienen en ook nog eens je zorgen vergeten. Welvaart en een tevreden volk. Wat wil je eigenlijk nog meer?

Het NOS journaal toont hier weer de (hoe kan het ook anders) provinciale kortzichtigheid van het zelfingenomen, op lucht gebaseerde vooroordeel, gebracht als een objectief nieuwsfeit.

6 opmerkingen:

 1. Het is weer eens één zinnetje (een kwinkslag nota bene) die jij weer veel te serieus neemt, en waaruit jij weet op te maken dat het journaal corrupt, links en weetikveel allemaal is. Ga eens wat nuttigs doen man.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. waarom zou ik iets nuttigs gaan doen? Nutteloze dingen zijn veel leuker en ik doe dit in mijn vrije tijd.
  Het probleem is dat het hele journaal gevuld is met dat soort kwinkslagen en gebbetjes en dat het ze zou sieren om een wat zakelijker en objectievere berichtgeving te hanteren in plaats van hun insinuerende en gekleurde ons-kent-ons-moraal door de strot te duwen. Hoe schattig Sascha de Boer dat ook kan vertellen.

  Ik heb trouwens niets gezegd over corrupt of links. Misschien verwar je me met anderen, die daar wel op wijzen? Die geef ik gelijk. Maar in mijn nutteloze stukje heb ik het over een meer abstracte mentaliteit, waarin de kijker beschouwd wordt als een kind, dat voorgekauwd moet worden hoe hij/zij "wij" erover moeten denken, binnen welk kader. Of dat links of corrupt of weet ik veel is, dat laat ik hier in het midden. Beter geïnformeerde stukken daarover vindt je bijvoorbeeld hie rechts bij de link: "BBC en NOS één pot nat".

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en als ik me niet vergis is het legaliseren van Marihuana een links thema. Hoewel, ik kan me vergissen, want als links het echt had gewild, was het allang gelegaliseerd. Ze hebben hier natuurlijk een dubbele agenda, want het buitenland....

  Het zou trouwens een rechts thema moeten zijn, want de opiumwet is een zuiver politiek tot stand gekomen dwangmiddel. Liberaal Nederland (bestaat dat nog?) zou in het kader van individuele vrijheid en vrijhandel de opiumwet streng moeten afwijzen, althans in deze vorm. En ook de medische stand zou zich wel eens wat meer hard kunnen maken voor legalisering. Maar ik denk dat het binnen de EU een bijkans onmogelijke zaak zal worden in de nabije toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Stukjes over hoe 'links' het journaal wel niet is, heb ik hier anders vrij vaak voorbij zien vliegen.

  Ik denk gewoon dat er niets geïnsinueerd wordt met dit bericht, en dat jij dat er weer van maakt.

  Als je op zoek zou gaan naar 'bewijs' voor rechtse propaganda van het journaal, zou je evengoed talloze voorbeelden kunnen vinden...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem, ik denk dat je beter moet lezen. Dat er in andere artikelen verwezen wordt naar "linkse propaganda" wil niet zeggen dat ik het doe. Ik heb het hier niet over bewuste misleiding, maar over de onzakelijke toon waarop nieuws gebracht wordt door nederlands 1e nieuwsmedium, de kwinkslagen en de insinuerende tekst.

  Dat "een centje bijverdienen" en "je zorgen vergeten" hier als negatieve warden worden voorgesteld in de vorm van een grapje is beïnvloeding op een onbewust niveau. Het ademt een moraal en suggereert negativiteit waar dat helemaal niet is. Dat dat een calvinistische mentaliteit is en die van het door jou genoemde "links", wil niet zeggen dat ik zeg dat dat bericht linkse propaganda is. Links of rechts: Het NOS journssl moet zakelijk nieuws brengen en niet proberen de kijker te entertainen. Als ik wil lachen, dan kijk ik wel naar een komedie. Naast dat die gebbetjes niet in iets serieus als het Journaal horen (net zo min als sport, waar je de hele dag al mee doodgegooid wordt en dat geen enkele of althans verwaarloosbare maatschappelijke betekenis heeft), zijn die grapjes doordrenkt van een uitermate gekleurde visie. Of die links of rechts is zal me worst wezen: het is een truttige, provinciale en wij weten samen met zijn allen wel hoe het zit mentaliteit die me tegen de borst stuit. Daar schrijf ik in het bovenstaande atuk over. Links/rechts kan me gestolen worden. Feiten en zo min mogelijk door wat dan ook gekleurde berichtgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat laatste: een objectieve, zakelijke en op de belangrijkste aspecten van een zaak ingaande verslaggeving, verwacht ik van een door volwassen mensen (mij) betaalde en bekeken, zich de voornaamste autoriteit op het gebied van de nieuwsvoorziening noemend bedrijf. Geen babbelpraat.

  BeantwoordenVerwijderen