woensdag 23 september 2009

Berichten uit het ongerijmde - oproep aan Nederlandse journalisten.

Wie meer artikelen hier heeft gelezen, weet, dat ik een grote minachting heb voor de reguliere media, in casu de Nederlandse pers. Gekleurd, opruiend, infantiel, onvolledig, onjuist (dit valt meteen op bij artikelen over onderwerpen waar iemand wel van op de hoogte is), badinerend, met het accent op subjectieve beleving, waardoor gevoelens en meningen van omstanders belangrijker zijn dan de feiten en bovenal een tenenkrommende politiek-correcte verdraaiing en subjectieve invulling van gebeurtenissen, het opblazen van trivialiteiten en het downplayen van ernstige zaken, dit is anno 2009 de teneur in de Nederlandse verslaggeving. Het is een meningvormend en manipulerend instrument geworden.

Bij het lezen van de kranten jeuken mijn vingers iedere dag om hier op het blog deze infantiliteiten en beledigingen aan de lezer aan de kaak te stellen, maar het is onbegonnen werk. De voorbeelden zijn te talrijk en vaak te absurd om tegenin te kunnen gaan, zonder een onderzoeksbureau in de arm te nemen of als zodanig actief te worden. Ook hier geldt: Eén dwaas kan meer absurditeiten spuien dan duizend wijzen kunnen weerleggen (en voor wijs wil ik mezelf niet uitgeven).

Maar wat moet ik nu denken van het volgende artikeltje in de Metro van dinsdag jl? Ik schrijf over (inclusief grammaticale- en spelfouten)

Schotse kleuters door politie opgepakt.
Vandalisme - Twee 3-jarige Schotse jongetjes zijn opgepakt voor vandalisme. De jongens maken deel uit van een groep van tien kinderen van onder de 6 jaar die door de Schotse politie werden ondervraagd voor verschillende misdrijven waaronder vandalisme en aanranding. n de afgelopen drie jaar zijn 6000 misdrijven gepleegd door kinderen jongeren dan drie jaar in het Verenigd Koninkrijk.

Dit wordt te absurd voor woorden. Heren/dames journalisten, de komkommertijd is voorbij. Kleuters van drie randen geen mensen aan en vormen geen bendes. Kleuters van drie kunnen nauwelijks lopen. Wat is de bedoeling van zo'n bericht? Welke redactie laat zoiets zonder toelichting verschijnen?

Hier stokt mijn pen. Als mensen zoiets al slikken, hoe moet het dan met berichten over belangrijker zaken? Het wordt tijd dat er een waakhond komt die de pers in de gaten houdt, net als de pers ooit, in langvervlogen tijden, de waakhond van de politiek heette te zijn.

Het wordt tijd, dat de journalistiek zichzelf eens aan een onderzoek onderwerpt en terugkeert naar haar oorspronkelijke taak: het zo neutraal en duidelijk mogelijk informeren over gebeurtenissen die van belang zijn voor de samenleving.

Het eerste wat zo'n journalistieke rotweiler zou moeten doen, is erop hameren, dat, hoewel objectiviteit nooit helemaal bereikt kan worden, dit geen reden mag zijn om alle objectiviteit overboord te gooien en de journalistiek tot propaganda-apparaat te degraderen. Ik pleit voor een soort Eed van Hippocrates voor journalisten. Een erecode, waar iedere journalist zich aan te houden heeft, op straffe van een ongeschiktheidslabel en de hoon en spot van diegenen, die wel een kwalitatief hoogstaande journalistiek voorstaan.

14 opmerkingen:

 1. Het ging vast en zeker om zandbakterrorisme! Sloegen elkaar met schepjes op de kop! En bij het kikkerbad is een streaker gesignaleerd! Had zijn zwemluier uitgetrokken! De smeerlap!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is gewoon een opmerkelijk bericht om de aandacht te trekken van de lezers die de wereld niet zo boeien. Sowieso is de bron al de Metro, dus je moet er niet al te veel van verwachten. De Metro is er voor de forens die dagelijks in een overvolle trein, tram, bus of metro zit. Iemand die op weg is naar zijn werk of naar huis komt van zijn studie heeft geen behoefte aan gecompliceerde werken met 1001 details erover maar aan ontspanning en afleiding.

  Maak je niet druk DG, over een tijdje zijn de kranten toch uitgestorven door het internet wat nu al in het hele land gratis per wifi te ontvangen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is niet eerlijk, pepper, je wilde schrijven dat dit stukje beneden mijn peil is en dat ik zoiets triviaals niet mag gebruiken om een punt te maken. Je hebt gelijk daarmee. Maar als ik niet meer tegen de kranten kan fulmineren, wat moet ik dan nog met dit weblog? :p

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hee, er zitten afbeeldingen bij de reacties. Niet eerder gezien nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou eh, je zou het kunnen hebben over hik....,het geklets van minister..... hik, Ter Horst. Net zo bizar, maar ze was .....hik... erg serieus.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Of spaarlamp Kramer die van zins is nog driekwart miljoen extra over de balk te kieperen door 50 kinderen uit ontwikkelingslanden (Afrika) over te vliegen naar de klimaattop.

  Of ons dolgedraaide rechtssysteem dat zo blundert dat straks een veroordeelde vrouwenhandelaar, die tijdens een gezellig bezoekje aan een van zijn slachtoffers waar hij tijdens zijn detentie mee is getrouwd en een kind bij heeft gemaakt, een schadevergoeding toe gaat kennen omdat iemand zijn huwelijksfoto heeft gepubliceerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook een leuke is het atikel van CDA ideoloog Lans Bovenberg die ervoor pleit dat werkeloze mensen tussen de 55 en de 75 gaan zorgen voor de ouderen. Vergat hij zowaar de zegen van de immigratie, de beruchte handen aan het bed die we nodig zouden hebben voor de vergrijzing!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Is er ook nog het tappen van de telefoon van de kliklijn, waardoor een moordenaar nu weet wie hem aan heeft gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toetssteen, precies de vinger op de zere plek. Iedere dag zijn er wel een half dozijn absurditeiten om op te reageren. Nederland is een vreemd landje aan het worden. Bestaat het eigenlijk nog wel? Ik bedoel, is er nog een logische lijm die het zaakje bij elkaar houdt? Het lijkt wel of de idioten het voor het zeggen hebben. Volledig losgeslagen van enig ideologisch anker schreeuwen ze ons hun banaliteiten in het gezicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. DG. De enige lijm zit op de kabinetszetels in de Tweede Kamers, driecomponentenlijm. Mr Hirsch Ballin heft het abusievelijk ook in zijn gezicht gesmeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ay, 1 Tweede Kamer is wel genoeg...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou bij deze, ik vind dit bericht ondermaats. Nou moet ik niet klagen want het enige waar ik over geschreven heb zijn dingen die niemand iets boeien :p

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh, maar ik ben reuze benieuwd naar de onthullingen van een student!Kom op Pepper!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Inderdaad is de Metro niet serieus te nemen. Maarre... welke krant dan nog wel?

  BeantwoordenVerwijderen