vrijdag 4 september 2009

Geen Commentaar - Laatste woorden Karst Tates

"Willem-Alexander is een fascist, hij is een racist. En ik wist dat de koningin hier zou komen."

Dit zijn volgens de vandaag uitgekomen rapporten rond de aanslag op Koninginnedag een van de laatste woorden van Karst Tates, de man die zichzelf in een klap wereldfaam verwierf. Volgens vrienden en familie was Tates tegen zo'n beetje alles en vond hij het koningshuis niks meer dan geldverspilling. Hij leek geen radicale beweging aan te hangen, maar hij zou extreem-rechtse sympathieën hebben gehad. Het lijkt echter niet dat zijn echte motief ooit nog boven zal komen.

14 opmerkingen:

 1. Ik geloof helemaal niks nakkes nada van dat onderzoek. Ze verzinnen maar wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://www.om.nl/actueel/nieuws-_en/@151858/aanslag/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @DG, een stuk beter. Ik ben normaal gewend een hele lap tekst te lezen hier met een mening en een conclusie, niet alleen maar een 'persbericht'.
  Verder deel ik je mening dat het een hoop onzin is. Het Pieter Baan centrum heeft een onderzoek gedaan naar hem, een dode man zonder normale contacten met de buitenwereld. Vraag me af hoe je een beeld van hem kan schetsen, zeker een gezond beeld. En dan zijn zogenaamde laatste woorden. We hebben allemaal die beelden zo een honderd keer gezien (zo vaak worden ze wel vertoond) en hebben gezien wat voor verwondingen meneer Tates had. Echt niet dat hij eventjes op zijn gemak een heel onzinverhaal weet te vertellen.
  En dan het gedoe over de nasleep, moet Koninginnedag wel haar open karakter behouden? is het wel veilig genoeg om zulke evenementen te houden?
  Neem ik de dreiging nou niet serieus of overdrijven de anderen? Geen idee, maar wat mij betreft kan het wel een toontje minder, al het gediscussieer erover.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Willem-Alexander een racist noemen. Waarschijnlijk is dat het enige lichtpuntje in deze duistere geschiedenis: als qualificatie heeft het begrip racist inmiddels iedere inhoud verloren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens professor Smalhout praat je met de verwondingen die duidelijk te zien waren, geen heldere taal meer. Aangenomen dat je nog praat. Deze man zat zonder autogordel om, vlieg je bij het in aanvaring komen met een stilstaand voorwerp met dezelfde snelheid door. Dat houdt in schuin omhoog. Dan breek je technisch geproken je nek. Dat is overigens niet dodelijk, maar je bent echt een hele tijd de weg kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En hier verspillen ze onze belastingscentjes aan? Ik heb het tenenkrommende liveverslag gezien. Een hoop open deuren intrappen, conclusies zonder gevolgen trekken en hop je hebt een ladenrapportje van ik gok c.a. een miljoen eurootjes.Aal deze conclusies waren de eerste week al lang en breed bekend. De enige toevoeging was: "Wij hebben goed gehandeld hoor! Wij hebben niets fout gedaan, echt niet."

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Jorrit
  Valt niets aan toe te voegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Misschien dat Daan zich nu kan werpen op de puinhoop van de Hoek van Holland. Deze zaak heeft interessante eindjes om eens aan te trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sgt Pepper, 'geen commentaar' is een rubriek, met citaten uit (en link naar) elders gepubliceerde artikelen, die op zich markant zijn en weinig commentaar behoeven; een soort tussendoortje. Misschien wat verwarrend en ik begreep je vraag verkeerd.
  Verder ben ik het eens met je commentaar. Achteraf een (psychologisch) onderzoek naar een dode doen, dan kun je alle 'feiten' inkleuren zoals je wilt en ieder verhaal eromheen breien dat je kunt verzinnen.

  Eerst heette het, dat de agente die er als eerste bij was, aan hem vroeg: "was het een aanslag?" waar Tates bevestigend op geantwoord zou hebben. Zowiezo al een vreemde conversatie gezien de omstandigheden en zeer onwaarschijnlijk. Zoals op de foto's te zien is, was tate bewusteloos en kwam er bloed uit zijn oren, symptoom van een hersenbloeding. Nu heet het, dat hij in de ambulance blijkbaar nog een heel gesprek met de ambulancebroeders heeft gevoerd, waarna hij in het ziekenhuis overleed.

  De bedoeling van het onderzoek is volgens mij tweeledig:
  A: de acties van de politie en hulpdiensten zo gunstig mogelijk voorstellen (zoals op de foto's te zien reageert de aanwezige politie nauwelijks, te laat en inadequaat (ze stonden de andere kant op te kijken)
  B: het marginaliseren van de beweegredenen van Tate en hem wegzetten als een eenzame zonderling. Zijn zogenaamde uitspraak dat de Oranjes racisten en fascisten zijn, slaat als een tang op een varken, maar past wel goed in het huidige klimaat van (ridicule) verdachtmakingen.
  C: het geruststellen van de burgers, dat zij geen doelwit waren.

  Waarom, als Tate al een eerdere poging had gedaan om met zijn auto door de menigte te komen was de overige politie langs de route niet gewaarschuwd?

  De 'bevindingen' dat Tate 'waarschijnlijk' het publiek niet opgemerkt had zijn volkomen uit de lucht gegrepen en hebben m.i. als doel de mensen gerust te stellen dat de omstanders geen doelwit waren. Want misschien was dat juist wel zo en wilde Tate zoveel mogelijk 'oranjefans' raken.

  *satiremode aan* Het onderzoek is geen verspilling van belastinggeld, Jorrit, althans in de ogen van de status quo. Er kwamen immers de 'gewenste' resultaten uit? Aan het misleiden van de mensen kan niet genoeg gespendeerd worden. *satiremode uit*

  Verder zou Hoek van Holland inderdaad een onafhankelijke benadering goed kunnen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hehehe, altijd achteraf DG ;-) Daar zat de Revu ook al mee! :P

  BeantwoordenVerwijderen