zondag 6 september 2009

OM wil sneller 'straffen' maar de straffen blijven halfzacht

"Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wil jongeren die zich schuldig maken aan straatcriminaliteit in de toekomst sneller en harder straffen", zo luidden de berichten in de regionale media deze week. Positief nieuws lijkt het. Maar verder lezend, wordt duidelijk dat, hoewel het plan bestaat om sneller te straffen, de straffen zeker niet harder worden. Men blijft vasthouden aan taakstraffen van maximaal 180 uur, zelfs voor roofovervallen. Sterker: men wil de taakstraffen laten uitvoeren in de eigen buurt. Dat zal het straattuig zeker niet afschrikken. Integendeel. Met de kennis in het achterhoofd, dat die taakstraffen niet meer inhouden dan een beetje lanterfanten op straat (in dezelfde buurt waar ze hun rotstreken uithaalden), met in de hand een knijper en een vuilniszak, zal hun status bij de buurtgenootjes er alleen maar door toenemen. Er gaat geen enkele afschrikking vanuit. Alweer een losse flodder dus, bedoeld om het publiek een rad voor ogen te draaien en de illusie te geven dat er harder tegen straattuig opgetreden gaat worden, terwijl hetzelfde halfzachte beleid gehandhaafd blijft. Wat ik me nu afvraag is: waarom prikt geen enkele journalist door dit verhaaltje heen? Worden berichten van het Openbaar Ministerie en andere instanties dan klakkeloos en kritiekloos overgenomen? Bestaat er in Nederland überhaupt nog zoiets als onafhankelijke en kritische journalistiek?

13 opmerkingen:

 1. In Singapore krijg je een lijfstraf. Misschien dat het niet helpt voor de delinquenten, maar het schrikt af! Want denk erom, je huid is rauw! En de gevangenis is geen toeristenoord!
  Misschien dat we ooit eens een gulden middenweg zouden kunnen bewandelen. Momenteel lijkt me de Singaporese hardway, het enige. En voor alle huidkleuren, en religies.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijfstraffen zijn gelukkig natuurlijk een gepasserd station, hoewel het gevangen zetten natuurlijk ook een soort lijfstraf is: het is je lichaam dat gevangen genomen wordt.

  In principe is taakstraf natuurlijk een goed idee, in de praktijk is het een lachertje. Eén dag rondwandelen en op vensterbanken zitten met knijper en vuilniszak om werk te doen, dat door de gemeentelijke reinigingsdienst uitgevoerd dient te worden is een halfzachte maatregel, vast en zeker door de linkse kerk bepleit.

  Als je mensen dan toch tewerk stelt, doe het dan juist zo ver mogelijk van hun eigen habitat en laat gestraften echt werken onder een streng, no nonsense regime. En stel 1 dag gevangenisstraf gelijk aan 1 dag werkstraf. Nu staat 1 dag werkstraf gelijk aan 2 dagen cel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eigenlijk is het straffen al te laat. De kunst is om het te voorkomen, en NIET met buurtcentra, of multiculti geitenwollensokken verhaaltjes. De enige manier om criminaliteit te voorkomen is een politie die gezag uitoefent, en een zwaardere straffen die een potentiele deliquent kan afschrikken. Want, laten we eerlijk zijn, op wat voor manier kan de regering nou de mentaliteit van criminele jongeren beïnvloeden?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Daan
  Wat vind jij de aansprekendste straf voor jongelui?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Daan, ik herinner me van vorig jaar toen ik Maatschappijleer afsloot (met een 8 trouwens) dat mensen de wet overtreden om diverse redenen. Opvoeding, armoede (anomie), niets te verliezen hebben (binding) en de verleiding zijn hierbij de vier meest voorkomende. Een oplossing om de criminele jeugd niet het verkeerde pad op te laten gaan zou dus kunnen zijn ze iets te verliezen geven. Een plek in hun sportploeg, of zelfs het verminderen van uitkeringen (wat echter weer andere problemen met zich zal meebrengen zoals armoede en lage scholing). Ik denk dat taakstraffen wel degelijk afschrikken tot op een zekere hoogte. Sowieso mogen de taakstraffen fors omhoog qua uren wat mij betreft, verder heeft het weinig nut als afschrikmethode al iemand het eens eerder gedaan heeft, er aan gewend is. Ook moet men denken aan andere soorten taakstraffen. Straffen die iets bijdragen zoals bijvoorbeeld een week koken voor een verzorgingstehuis. Richt de jeugd op een betere toekomst, dwing ze werk te doen waar ze iets aan hebben, waarvan ze kunnen genieten en beseffen dat er meer is dan op straat rondhangen, of met stenen gooien bij voetbalwedstrijden.

  Verder zijn wat mij betreft buurtcentra juist wel nuttig, het houd de jeugd van straat af, geeft ze sociale contacten en vooral iets te doen, want een van de meest vergeten redenen dat de jeugd verkeerde dingen doet is toch wel verveling. Die multiculti verhalen zorgen ervoor dat allochtonen zich toch nog een deel zullen voelen van de Nederlandse maatschappij. Zonder die verhaaltjes krijgen ze vaker et horen over de problemen die hun 'soort' maken ipv ook de positieve dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Sgt Pepper
  Ik denk dat uw voorstel nut kan hebben bij de autochtone overtreders, maar de allochtonen lachen erom. Dat is nu net de spagaat waarin we ons bevinden. We willen uniciteit, dat hoort bij democratie.
  Maar werken in een instelling door onwillige paarden, kan niet anders dan nog meer problemen opleveren.
  Buurtcentra zijn van geen enkel nut, ze zijn een vervangmiddel voor thee of koffiehuis. Want laten we wel zijn, als deze jeugd zich echt nuttig zou willen maken, dan zouden ze zich gelijk aanmelden op het moment dat ze op het uitkeringsloket kloppen. Ze kennen de weg nog beter dan de autochtoon, dus laten we stoppen met te zeggen: ze weten niet hoe zich nuttig te maken.
  Ze weten het wel, maar willen het niet, het kan hen gewoonweg niets schelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Werken in instellingen.... de garderobes en nachtkastjes worden leeggeroofd. Wie wil een tasjesdief als verpleger? Zet mensen maar op een booreiland of laat ze onder streng regime meewerken aan een irrigatieproject in de Sahara. Spanje en Frankrijk hebben het vreemdelingenlegioen. Ik wet zeker dat er een hoop werkloze huurlingen bereid zijn om tegen een overheidsloon de ontspoorde jeugd weer wat gezond verstand bij te brengen. Niet dat ik van de militaire methode houd, maar voor asociaal tuig zou ik niets beters weten. Als de hormonen opspelen, zoals in sommige mensen gebruikelijk is, dan moet daar een uitlaatklep voor zijn. Sport (voetbal) schijnt niet genoeg te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. DG, het leger is het slechtste van het slechtste bij opspelende hormonen! Ik begrijp jouw afkeer van harde methoden, maar je kunt een kind beter een ferme tik op de vingers geven als hij zijn handje bijna schroeit op de keramische plaat, dan te gaan babbelen. Vingertjes uitsteken, doet auw, vingertjes op de kookplaat levert je blaren op..... Wij weten dat, maar schijnen onmachtig te zijn om die tik uit te delen. Is niet humaan.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Toetssteen, wat je zegt over het niet willen aanpassen klopt niet helemaal, er zijn er wel degelijk zat die willen aanpassen en dat ook gedaan hebben. Het beeld heerst er volgens mij ook altijd dat allochtonen het één of het andere zijn, nooit iets er tussenin en nooit zijn er meerdere groepen. Natuurlijk zijn er problemen, vooral te danken aan de slechte integratie van gastarbeiders die toch maar in Nederland bleven. Wat betreft de effectiviteit van bepaalde straffen heb ik geen verstand en me nooit in verdiept. Eventueel zou er dan kunnen worden gekeken naar alternatieve straffen voor groepen van verschillende afkomst, al zou dat natuurlijk weer discriminatie zijn.

  @DG, ik bedoel natuurlijk kleine taken waar ze wel nog wat mee bijdragen. Gewoon wat papiertjes oprapen voor de ogen van hun vrienden kan dan wel beschamend zijn (of juist stoer), volgens mij heeft het meer nut om te een werk te laten doen. Niet iets met veel verantwoordelijkheid uiteraard, maar hulpje met schoonmakers, in de keuken of graffitiverwijdering. Bij herhaaldelijk gedrag zijn andere straffen nodig. Hierbij kan je denken aan celstraf maar ook aan een opleiding volgen en een baan vinden.
  Trouwens, het gaat hier om lichte vergrijpen, om een fietsendief nou et leger in te sturen gaat wel heel erg ver.

  Verder denk ik dat het helpen van criminelen die hun straf hebben uitgezet een goede 2e kans te geven ook zal helpen de criminaliteit terug te dringen. Ik heb de indruk dat het met de re-integratie nogal mis gaat waardoor ze maar teug vallen op hun oud gedrag alwaar een dak boven hun hoofd en warme maaltijden niet ver van hun vandaan zijn.

  Leuk, zo reageren voor de eerste keer :p

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Natuurlijk bleven zij zomaar wat hangen in |Nederland Sgt Pepper, want waar anders krijgt u geld voor nietsdoen? In elk geval niet in het thuisland. En laten we wel zijn, Nederland heeft de hele analfabetische ehhhh bergbevolking voor zijn kiezen gekregen! Deze mensen passen zich helemaal nergens in! Kijk naar Afghanistan, dat is het voorland.
  Leuk om u erbij te hebben Sgt Pepper!En natuurlijk zijn er nieuwelingen die dit land verwelkomen als vrijhaven. Maar laten we dan juist hen een kans geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vervallen we qua straffen niet gewoon in een neerwaardse spiraal van jurisprudentie? De rechterlijke macht zit aan handen en voeten gebonden.

  Daarbij is de uitvoerende macht is te laf en heeft de wetgevende macht enkel mooie praatjes over utopische rehabilitatie-knuffelprogramma's.

  De vierde (ongenoemde) factor is het volk, wanneer pikken wij het niet meer?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Jorrit
  Ik vrees dat dit een uitvloeisel is van een verdoorgevoerde rechtsstaat. De uitvoerende macht staat niet meer voor de benadeelde, maar voor de dader. Inderdaad, dat is een neerwaartse spiraal en dat ziet elkeen, behalve zij die wij zo goed kennen van de tv.

  BeantwoordenVerwijderen