zondag 13 september 2009

Ingezonden - Taal, een hebbeding

Ik ben bijzonder geïnteresseerd in de wijze waarop mensen schrijven, niet zozeer in de inhoud. Als ik informatie wil opzoeken zal ik me wel fixeren op dat wat ik te weten wil komen, maar over het algemeen zoek ik de psychologie achter de tekst. Zo merk ik onder andere de evolutie van de (Vlaamse) maatschappij. Ik lees steeds vaker cynische opinies waar de gemeenschap echt geen boodschap aan heeft, al dan niet gecombineerd met een eeuwig gejeremieer over de politiek. Concreet gaat dit over hetgeen de media verspreiden en over teksten op het internet. Vaak ontbreekt de argumentatie geheel bij mensen en gieten ze van die onsamenhangende conclusies met een hoop pessimisme samen in een tekst.

Deze leeservaring is echter een soort uitdaging, want zulke teksten vertellen mij hoe ik de wereld zeker niet moet beschouwen. Ik leer eruit, ik leer van mensen die verbaal falen (denk maar aan politici die de processie van Echternach inzetten en dus weinig vooruitgang boeken, als ze al enige progressie zullen maken), ik leer van mensen die heel de tijd aan het leuteren zijn dat de wereld toch naar de vaantjes is… Ik leer van die mensen niet alleen het omgekeerde, namelijk positief te denken, maar ook mijn mening beter te staven in plaats van te zeveren zonder een onderbouwde opinie. Ze leren me met andere woorden hoe het niet moet. Daarom vind ik het erg belangrijk dat taal een plaats moet krijgen in het leven. Op een gegeven moment gooit men het kinderlijke van zich af (de ene al wat later dan de andere), maar dan moet men aan de buitenwereld kunnen tonen dat men ook serieus genomen kan worden. Dat kan door middel van taal. Het vergt ook een beetje mensenkennis. Die combinatie vind ik uitermate geschikt om de buitenwereld te begrijpen en te beïnvloeden. Want wie de taal beheerst, staat nooit nergens.

CartoonistHenning

[Update van de redactie op 15/09/1009]
Schrijver van bovenstaande is, na hier het water te hebben getest, een eigen weblog gestart. Wij wensen hem bij deze succes, inspiratie en veel genoegen bij zijn initiatief.

2 opmerkingen:

  1. Er schuilt een goede tekst-analist in je.

    Bij het analyseren van een tekst zijn er drie aspecten waarvanuit een tekst bekeken kan worden:

    De schrijver
    De tekst zelf
    De lezer.

    Om een tekst te begrijpen is het van groot belang dat de schrijver in de beoordeling wordt meebetrokken. Wie is het? vanwaaruit schrijft hij/zij? Ook uit de tekst zelf kan zo veel over de schrijver afgeleid worden en vandaaruit weer de tekst verklaard.

    BeantwoordenVerwijderen