zondag 25 oktober 2009

Bommen en mitrailleurs(?) in Baghdad


Op dit filmpje van de BBC is te zien en te horen, hoe er in Baghdad een zware bom afgaat.... gevolgd door geweer- en mitrailleurschoten.

Een vuurgevecht? Door wie wordt er geschoten en waarop/op wie? Is het het leger? De politie? Terroristen?

Als er ergens een bom afgaat, gaan mensen toch niet in het wilde weg om zich heen staan schieten?

Weet iemand een antwoord hierop?

8 opmerkingen:

 1. Mijn theorie?
  Puur paniek. Er gaat een bom af, je ziet mensen verdacht doen en met het adrenaline in je lichaam open je het vuur om pas achteraf na te denken wat er gaande is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dus iedereen loopt daar met kalashnikovs en geweren? Als je een pistool op zak hebt en er gaat ergens een bom af, ga je toch niet blindelings om je heen schieten? Je duikt weg of zo.

  Misschien denken sommige mensen: Ow, goeie gelegenheid om even met mijn buurman af te rekenen!

  Of de politie/leger schiet lukraak een stel omstanders neer zodat ze of het slachtofferaantal wat kunnen opkrikken, of kunnen zeggen dat ze medeplichtigen hebben neergeschoten?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien heb je deze video al gezien, maar hij toont erg goed de totale ravage.
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/miMedia/2009/week44/ma_0700_bagdad.avi_plain.xml

  Op je vraag over het hoe en wat, het volgende. Misschien heb je de tijd genomen om ook dat filmpje op de door jou aangehaalde site eens te bekijken. Als je dat gedaan hebt, wordt het vrij duidelijk wat jihadisten drijft om dit soort dingen te doen. Jihadi's voelen zich boven alles verheven, zij kennen de ware aard van islam en Allah. Daarom willen ze de rest dwingen tot onderwerping aan dat ideaalbeeld. Dat doen ze met de koran in de hand, want zoals Wilders en nog een aantal realisten zeggen, het staat in de koran en die nemen zij letterlijk. Ze moeten dus jihad voeren tegen iedereen die niet aan dat beeld voldoet. Sjiiet, soenniet, jood, christen, kafir, het maakt niet uit.
  Wel, daar hebben ze o.a. in Irak mee te maken, want het is daar goed vissen in troebel water en als de mensen elkaar naar de strot vliegen (sjiiet tegen soenniet) des te beter. Chaos is dus de opzet. En dat is wat je daar in Bagdad zag. Die tank is van het leger, dat schieten was van zowel jihadi's als van de politie. De burgers vlogen alle kanten uit om te trachten het vege lijf te redden.
  En het zal jihadisten een zorg zijn als ze medeplichtigen omver knallen, ze zien elkaar weer in het paradijs met die zeventig maagden....
  De burgers van Bagdad hebben er schoon genoeg van, ze eisen net zoals hier dat de overheid optreedt. De meerderheid van de bevolking wil gewoon zijn eigen ding doen. Ze hebben helemaal niets met fundamentalisten.
  Overigens een goede waarschuwing voor Nederland. Iets van: binnenkort in dit theater.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En ondertussen gaat het gekonkel vrolijk verder.
  http://www.nrc.nl/buitenland/article2397139.ece/Premier_Turkije_kiest_partij_voor_Iran

  Leuke voor Irak en de Amerikanen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een niet te versmaden comment dat erg duidelijk maakt hoe de vlag hangt. Ik ben zo vriendelijk geweest aanhef en aftiteling te verwijderen.

  --
  De belangstelling voor Turkije neemt explosief toe. Turkije is de op drie na – VS, Rusland, Zwitserland – belangrijkste handelspartner van Nederland buiten de EU-landen. Nederland heeft meer handel met Turkije dan met dertien EU-landen

  Door Turkije buiten te sluiten, kun je de moslims niet weg houden. Er wonen en werken al vijftien miljoen moslims in Europa. Bovendien is Turkije inmiddels economisch geïntegreerd in Europa. Nederland en de andere EU-landen profiteren al van de enorme handel met Turkije.

  Het huidige conflict draait om behoud van macht, niet om het overleven van de seculiere Turkse staat, en nog minder om het vrijwaren van de “erfenis van Atatürk”.., maar omdat establishment dat zijn verworven posities en de daaraan verbonden lucratieve inkomsten bedreigd ziet.

  De hetze tegen de AKP is vooral ingegeven door de vrees dat die partij, in tegenstelling tot de “traditionele partijen” niet bereid is zich te onderwerpen aan de echte machthebbers en reële verandering willen realiseren.

  De wrok van moslims jegens het westen wordt gevoed met elke onschuldige moslim die gedood wordt met elke verdachte die ten onrechte wordt veroordeeld. dat levert de gewapende jihad ook in europa vers bloed op. de beste verdediging v/d rechtsstaat is het naleveren van zijn beginsellen ook tegenover terroristen.

  Onze media heeft ook een verantwoording als je elke gek een grote platform of microfoon geeft, zul je altijd negatieve nieuws vinden over moslims.. Stop islamofobie

  Absoluut. Er is geen alternatief. Het is heel belangrijk, ook voor andere moslimlanden. Niet alleen in Noord-Afrika, maar ook in de rest van de wereld. Turkije bewijst dat de idealen van de Europese Unie kunnen worden gedeeld door een moslimland.

  Erdogan doet meer voor democratie en vrede in moslim wereld,dan alle europese leider. Hij bezoek veel moslim landen en elke bezoek hoor ik hem over democratie, vrede en economie. Hier wordt Erdogan zwart gemaakt om dat hij gewoon een sterke en slim moslim leider is.

  --

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vreugdeschoten zijn in dat soort landen vrij gebruikelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Willem
  Dicht bij huis lukt het ook aardig. Burgemeester Abou is een wapens voor een job project gestart. Voorlopig alleen voor Antillianen, de rest ligt te gevoelig. Je moet tenslotte onderscheid maken tussen cultuur en misdaad.....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Roetssteen ik denk dat je gelijk hebt. je hoort mitrailleurvuur, maar ook lichtere knallen van handwapens. Leger en klarstaande jihadi's om dat leger te beschieten misschien.

  BeantwoordenVerwijderen