donderdag 22 oktober 2009

DSB: alleen maar verliezers

Van geld weet ik niets, daarom ben ik ook arm.

Maar wat voor machinaties zich overal intern ook hebben voorgedaan, één ding is me wel duidelijk: het DSB-fiasco is een debacle met alleen maar verliezers. Met dank aan de weinig verheffende rol van het Ministerie van Justitie, in casu Wouter Bos en de DNB olv Nout Wellink.

De eerste verliezer is natuurlijk de DSB-bank zelf en het daaraan verbonden netwerk van Bedrijven en instellingen. De bank is kapot. Het personeel staat op straat.

Dirk Scheringa zal tot de laatste druppel bloed worden leeggewrongen en, als het aan zijn tegenstanders ligt, met pek en veren naar Elba verbannen.

De rekeninghouders verliezen spaargelden boven de 100.000 euro. Vooral daarboven vallen grote klappen.

Het door de ABN-AMRO (als ware het roofbuit in de nacht) geplunderde museum voor realistische kunst in Wognum is verleden tijd, de werknemers en het publiek, ja heel Wognum blijft vol walging en in hun ziel getroffen achter. Verliezers. en meteen de ABN-AMRO die respect verliest door zich te laten zien als de koudhartige geldmachine die het is. (De burger zij gewaarschuwd!)

Het bankwezen en dan met name De Nederlandsche Bank en ABN-AMRO verliest ook, namelijk vertrouwen. Hoewel de schade hiervan moeilijk te beramen valt, hebben we alvast in de praktijk kunnen zien hoe twijfel aan de integriteit en kredietwaardigheid het einde van een bank kan betekenen.

Pieter Lakeman en zijn cliënten? Verliezers. De laatsten kunnen nu fluiten naar de regeling die in de maak was en Lakeman zelf is zijn eer kwijt, voorzover hij die al had.

Dan zijn de verliezers u en ik, het Nederlandse volk, want de belastingbetaler draait op voor de leningen onder de 100.000 euro. Maar ja, dat rekenen we even niet mee, want betalen moeten we in ieder geval. Het geld moet toch érgens vandaan komen, niet? O, maar dat is waar ook: naast ons geld moet nu ook de kwaliteit van het leven steeds meer, beetje bij beetje verminderd worden, tot we allemaal in de pas lopen van het moderne Sociaal-Calvinisme, zondig en schuldig en boete doend door te werken en sober te leven. En je mond houden.

Dat brengt me op de laatste grote verliezers: de politiek en in het bijzonder de Partij van de Arbeid. Wouter Bos als minister van Financiën faalt hier, juist door alle verliezers, grandioos in zijn taak. Moet hij er niet voor zorgen dat juist dit soort dingen zo schadevrij mogelijk opgelost worden? Maar nee, door zijn ontmoedigende uitlatingen en het lekken vanuit zijn ministerie, waardoor een tweede bank-run ontstond, heeft hij vanaf het begin aangestuurd op vernietiging van de bank. Door zijn falen heeft Nederland in he buitenland ook vertrouwen verloren. Ze zeggen: "Het kan toch niet zo zijn dat in een zo stabiel en rijk land als Nederland de banken niet meer te vertrouwen zijn?" Wouter Bos en de heer Wellink hebben het land hiermee schade toegebracht. We verliezen ons gezicht (voor de zoveelste keer).

Alleen maar verliezers?
Misschien is Wouter Bos wel de enige winnaar in deze dodendans. Zijn PvdA heeft hij, gezien zijn absurde en ongeïnteresseerde uitspraken van de laatste tijd daarover, allang opgegeven en hij bereidt zich nu voor om Wellink op te volgen of directeur te worden van de Wereldbank.

Ben ik nog wat partijen vergeten? dan nodig ik de lezer uit ze in de commentaarsectie te plaatsen. Over sport weet ik niets.

Minister president Balkenende, waar was u eigenlijk tijdens deze miniramp? U bent de waarnemend vader des vaderlands. Waarom bent u onzichtbaar? Heeft u de laatste tijd weer last van wat "mindere" dagen? Of steekt u uw hand niet in dit wespennest? Weet u dan niet dat er grote onrust heerst in dit land en dat de problemen zich schoksgewijs opstapelen? De mensen hebben een vertrouwenwekkend woord nodig. Ze verwachten oplossingen van u en uw kabinet, maar u bent er niet. U heeft geen antwoorden op de problemen, want uw repertoire is uitgeput. "Dat moeten we met zijn allen niet willen" is niet goed genoeg. Door het beleid van uw minister van Justitie is er een lose/lose situatie ontstaan met alleen maar verliezers. Is dit uw beleid? Liever had ik gehad, dat uw kabinet zou zijn gevallen dan de DSB

Het had minder verliezers opgeleverd. Sterker: Hoe eerder u echt weg bent, dus echt weg, niet alleen maar onzichtbaar, hoe meer het land erbij wint.

Overigens ben ik van mening, dat Balkenende IV al niet meer bestaat en dat het per direct opgeheven dient te worden.

3 opmerkingen:

 1. zie ook artikel Contradicere http://contradicere1.wordpress.com/2009/10/17/veel-gedupeerden-dsb-blijken-geen-gedupeerden-van-de-dsb/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Minister Plasterk loopt te zeuren om een paar miljoen om de kunstwerken van Scheringa te kopen. Maar hé, ABN AMRO is toch in handen van de overheid? Gaat Plasterk nu schilderijen kopen die al in handen van de overheid zijn?

  Balkenende drukt zijn snor, want hij wil als het nodig blijkt te zijn alle schuld in de schoenen van Bos kunnen schuiven. JP moet natuurlijk schone handen hebben als hij EU president wil worden. Ongeveer net zo schoon als Blair en ome Guy....
  Bos is een marionet die zich nog eens ophangt met de touwtjes waarmee hij vastzit. Want in feite speelt hij nu premier, maar op de maat van het CDA. Bos durft het kabinet niet op te blazen omdat zijn partij geminimaliseerd dreigt te worden en daardoor ziet het CDA de kans schoon er wat maatregelen door te drukken waar de PvdA in feite een tegenstander van is. Maar ja, als ze nee zeggen, ploft het kabinet en kan de PvdA de klappen incasseren. Toch slim van JP.

  Balkenende weg zeg je? Als hij bieten gaat kweken in Zeeland vind ik het best, maar ik vrees dat het Brussel gaat worden. En of dat nou zo'n prettig vooruitzicht is....? Nee, laat hem maar fijn in de kamer blijven, misschien straks op de stoel van van Geel. Mag hij het opnemen tegen de PVV. Eens zien of hij dezelfde truc als bij de LPF nog eens uit kan halen.

  Wat Wellink aangaat, ik denk dat die gewoon blijft zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat ABN-AMRO de werken liever op de veiling verkoopt, dan is er kans dat er een hogere prijs uitkomt. Je hebt zeker gelijk wat Plasterk betreft. Misschien zouden anders de gezamenlijke bankmanagers hun bonussen in een pot moeten gooien om de collectie op te kopen. De waarde van een collectie bestaat niet alleen uit de afzonderlijke stukken, maar uit de verzameling ervan.

  BeantwoordenVerwijderen