woensdag 25 november 2009

Foute letters

Wat zit die Dolf Jansen op de radio nou slap te emmeren over zijn foute chocoladeletters? Wel een geniale carrièrezet. Meneertje Praatmetconsumptie slaat hier even (denkt hij) drie, nee, vier vliegen in één klap:

1 - het genereren van inkomsten voor meneer Jansen
2 - het aantonen dat meneer Jansen een goedmensch is
3 - het reclame maken voor meneer Jansen,
4 - (lest best) het maar weer eens op een nieuwe manier vergallen van het kinderfeest dat Sinterklaas heet.

Want weet de heer Jansen soms niet, dat de schappen van supermarkten, chocolaterieën, banketbakkers, snackbars, etcetera etcetera het hele jaar door volliggen met "foute" chocola? Weet Dolf Jansen niet dat de Amsterdamse haven de grootste cacao-overslag van europa heeft? Weet Dolfje waar al die overheerlijke en perdure cacaobonen vandaan komen en hoe ze geoogst zijn? Waarom dan nu opeens de chocoladeletters besmetten?

En denkt meneer Jansen dat zijn naar eigendunk stinkende reclame ook maar iets anders teweeg zal brengen dat misnoegen en irritatie? Nee, niet op foute chocoladeletters, maar op de bemoeizuchtige en nare popiejopie betweterigheid die er uit zijn mond komt en waarmee hij ten koste van het goede humeur van kleine kinderen zijn poen door zelfpromotie verdient.

Maar ik snap het wel: Ik kan zo wel raden uit welke hoek die reclame komt. De politiek correcte gifangel zit hem in de volgende associatie:

Sinterklaas - zwarte knechten - chocola - zwarte kindslaven - zwarte slaven - koloniaal verleden - nationale erfschuld.

Via de chocoladeletters worden we er nog even fijntjes door de heer Jansen en geestverwanten op gewezen, dat we ons voor onze welvaart (en vooral het genieten daarvan) schuldig moeten voelen, dat alle ellende in Afrika door ons komt. De ons door de linkse kerk aangeprate nationale erfzonde.

Dolf Jansen, de ster van ieder feest. Durf je wel, tegen kinderen?

PS: O, nu hoor ik het pas: Oxfam Novib zit erachter. Nou, zo wordt het subsidiegeld weer lekker rondgepompt. van de ene subsidiepot in de andere. Hoort dat geld niet uitgegeven te worden aan ontwikkelingshulp, in plaats van het over de balk te gooien met praatjes voor de eigen parochie? Of zijn wij ondertussen het ontwikkelingsland geworden?
En wat zijn dit voor rare streken?

PPS: Even off topic:
Ik hoorde vanochtend voor het eerst de radiocolumn "het ochtendhumeur van Maarten van Rossum"". Man man man, zelden hoorde of las ik zo'n pedante en nietszeggende column, zelfs niet op weblogs. Plattitudes, veralgemeniseringen en domme voorbeelden om aan te geven dat de term "treinen rijden op tijd" misleidend is. Maarten, hou ermee op, man. Je kan het niet, je kunt alleen maar een beetje mopperen op van alles. Er zit gewoon niks in, alleen maar cynisme en fatalisme.

PPPS: Hier Dolf: Eat this! Daar kun je nog wat van leren. Qua humor en zo.

9 opmerkingen:

 1. Wij zijn zo slecht!!!! Alleen wij huh, want de rest heeft natuurlijk helemaal nooit wat gedaan! Nee hoor, het waren niet de moslims die miljoenen hindu's uitgemoord hebben, laat staan dat zij het waren die de grootste slavendoorhandelaren waren.
  Overigens zien ze zwarthuidigen zelfs als ze moslim zijn nog steeds als minder en als slaaf waar je alles mee mag en kunt doen.
  Overigens geldt dat ook voor blanken die niet op de knietjes gaan. Die mogen belasting betalen zodat zij in het koffiehuis of op de divan kunnen blijven hokken.

  Slavernij is erg blank geworden Dolf!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @DG
  Maarten van Rossem is pas aanspreekbaar na drie liter en dan denkt hij spitsvondig te zijn. Afijn, lekker doorgaan zo! De PvdA zet alle troeven in!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk detail, de Amsterdamse Haven wil zelf alleen nog maar handelen in eerlijk cacao en de arme zielige cacaoboeren trainen tot een efficiëntere teelt (bron Amsterdam Inc. op AT5). Oftewel, nieuw keurmerk erbij en hogere prijzen, wat zullen de chocoladefabrikanten toch trots zijn!

  Verder heb ik naar aanleiding van de foute letters/dit artikel een eigen artikel geschreven.
  http://sgtpepper17.blogspot.com/2009/11/de-foute-letters-van-sinterklaas.html
  Blij dat ik weer is ene keer iets heb geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben atheïst geworden omdat ik Dolf Janssen zag.
  Een oppermachtig wezen zou zo iemand alleen maar maken als hij zich verveelde,in een dronken ballorige bui. Dat impliceert dus weer dat het geen opperwezen is,ergo,ikke atheïst.
  Die kwal is bijna net zo irritant als JanJip,de Hazelip.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Foute chocoladeletters? Iemand die er echt heel erg wat om geeft? Ik denk het niet. Ik zou zeggen: stimuleer de economie, verminder het geld geven aan goede doelen! Enigszins is dit wel juist omdat een groot deel van het geld naar de goede doelen gaat, en wij zitten met een crisis. Wat wil zeggen, wij worden armer en zij worden rijker 't is niet eerlijk! Natuurlijk zijn er mensen die hier anders over denken, omdat zij met de problemen zitten (oorlogen, voedseltekort etc.). Natuurlijk hoeft die hulp aan de derde wereldlanden niet meteen platgelegd te hoeven worden, maar ga nu niet meteen miljarden eraan uitgeven, zou ik zeggen. Maar goed, die boeren in Afrika (of...waar dan ook) kunnen dan wel zeuren om meer geld, hebben ze ook gelijk in, maar dan moeten wij ook stoppen met zeuren over die bonussen, lijkt me. Het is een en al gezeur. Even terug op het onderwerp, als we ons zorgen gaan maken om de kleinste rotdingen zoals dit hier, verbod op gloeilampen (kleine rotdingen? Die "kleine rotdingen" hebben ons wel een lichtgevende toekomst gegeven ja?) en andere rotzooi, weet ik het ook niet meer. Een en al wanhoop, zoals hier, wanhoop naar publiciteit en bekendheid.

  Hoe lang nog??

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hoop dat het klimaat echt opwarmt, dan ga ik hier katoen planten en wordt "de groene plantagebaas" .
  Ik heb er zin an!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijnheer Dolf weet ook niet dat als we zouden stoppen met ons 'zie ons eens goed zijn systeem', de Afrikaan sneller op de figuurlijke rails zal staan dan nu. Wel even zorgen dat de Chinezen en kapitalistische Arabische baarden buiten de deur blijven.
  Natuurlijk breekt dan de p... uit en roeien hele volksstammen elkaar uit. Doen ze nu toch ook al, maar zonder medische zorg en ellendige wapens en vul maar in, zitten ze over een jaartje of twintig op een punt dat de opbouw echt kan beginnen.
  Doen wij het tot die tijd wel zonder chocolade. Maar ja....., het gaat niet om de cacaobonen hè. Er zit ook koper, goud en diamant en nog wat andere zaken in de bodem. Daar gaat het om domme Dolf!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. en dan noem je nog maar een paar van de grondstoffen op.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. http://www.dagelijksestandaard.nl/2009/12/07/oxfam-novib-zorgt-van-alle-ontwikkelingshulporganisaties-het-best-voor-zichzelf/

  BeantwoordenVerwijderen