vrijdag 23 april 2010

Afghaanse Politieagenten trainen: de lamme helpt de blinde

Het eerste wat ik hoorde toen ik wakker werd, was dat Nederland de politie in Afghanistan wil gaan trainen en opleiden. Dat is allemaal heel nobel, maar is er wel iemand die zich afvraagt, of de Nederlandse politie nu wel zo'n goed functionerende instelling is? Met een oplossingspercentage dat rond de 15% ligt zou de Nederlandse politie er beter aan doen om zelf eens in de leer te gaan, bijvoorbeeld bij onze oosterburen.

Dus wat gaat Nederland de Afghaanse agenten daar leren? Hoe je wangslijm afneemt voor een DNA-database?
Gaan ze de Afghanen leren hoe de burger moet worden aangemoedigd om betere sloten op de deuren te doen en hoe je slachtoffers zonder proces verbaal kunt afschepen, zodat de statistieken er gunstig door uitzien?? Gaan ze leren hoe je van de daders slachtoffers kunt maken en de schuld van het slachtofferschap bij het slachtoffer zelf leggen?
Gaan ze de afghanen leren hoe je je postcode in een Kalshnikov graveert? Of hoe je een deurwaarder bijstaat bij een inbeslagname?
Gaan ze instructies geven over hoe je een wegblokkade opzet voor een verkeersrazzia, zodat ze wat extra belastinggeld van de verkeersdeelnemers kunnen innen? Gan ze de Afghanen overtuigen van het nut van een bonnenquotum?
Of gaan ze de politiemacht daar leren hoe je jezelf in een ambtelijke papierwinkel kunt verstikken, zodat je nooit meer achter je bureau weg kunt?

Het arrogante idee, dat wij de afghanen moeten leren hoe ze de orde moeten handhaven, een land dat al 30 jaar verscheurd wordt door oorlog is een aanfluiting. Hebben we zelf onze agenten en een drastische heroriëntatie niet hard nodig? Ze kunnen het straat geweld van minderjarige rotjochies niet eens aan. Tegelijk met dit voorstel verscheen er (toevallig?) een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek waarin geconcludeerd werd, dat de daling van de stijging van de msidaad is afgenomen en de daling van 2006 die gestegen was in 2008 niet doorgezet is, waardoor de stijging van de misdaad is gedaald misdaad is afgenomen (of gelijk gebleven of minder sterk gestegen dan wel gedaald), zodat, hoewel het aantal berovingen met geweld is toegenomen, Nederland toch veiliger is geworden, althans dat zeggen de mensen die voor het onderzoek werden geïnterviewd, hoewel dit weer alleen hun mening is waar het Nederland als geheel betreft. In eigen buurt voelt men zich weer onveiliger. (Wat dit zegt over de kwaliteit van deze "meningen" mag de lezer zelf bepalen. Immers, hoe kan nederland veiliger zijn geworden als de buurten onveiliger zijn?).

Blijft de vraag hoe een politiemacht, die in eigen land al faalt in het doen waar ze voor aangesteld is: misdaden oplossen en de daders opsporen, in een land met volstrekt andere cultuur en machtsverhoudingen als Afghanistan, denkt de politieagenten te gaan instrueren.
Maar ja, culturele arrogantie is de Nederlandse politiek zeker niet vreemd, behalve natuurlijk waar het die van de gewone man/vrouw betreft. Want die wordt zowel in Afghanistan als in Nederland geminacht en misbruikt voor de partijpolitieke manipulaties, de moderne, westerse vorm van stammenstrijd. En gaan de partijen over lijken om geen stemmen te verliezen en kronkelen ze zich in alle bochten om de bondgenoten niet te schofferen. De manier waarop wij met een oorlog omgaan is een schande. Opportunisme en handjeklap.

1 opmerking:

  1. Als we die afghanen die hier zitten nu terug sturen,kunnen ze hun land opbouwen ,ze kunnen de taal ook nog,

    BeantwoordenVerwijderen