vrijdag 23 maart 2012

Lijnbaansgracht monochroom

In 'Breitnerlicht' ;)

8 opmerkingen:

 1. Mooi D.G.Neree! De nieuwe boomblaadjes die het strakke van de lucht breken getuigen van lenteweer. Het is stil langs de gracht, zie een paar fietsers het bruggetje op gaan. Inderdaad het licht is prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het wordt volgens mij wel tijd voor wat vrolijker plaatjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vrolijker is meer zonlicht. Dan moet je hier eens komen. 3200 zonneuren per jaar. Maar ik zag je lentezon van vorig jaar al, echt een vrolijke vertoning.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo D.G.Neree, je eerste stadsgezicht met Breitnerlicht. Eigenlijk is het zo’n typisch Hollands thema in de kunst: grachten, slootjes, waterlopen, plassen, rivieren en dorpen en steden die zich spiegelen in het kabbelende water. Monet kwam er voor naar Nederland. Voor het licht, het water en de door de lage horizonten overvloedige luchtpartijen.

  En wat te denken van Breitners tijd- en studiegenoot, onze eigen Haagse Floris Arntzenius, die vooral gekend was om zijn om verregende straten. Zie deze door herfsttij geteisterde straat die menige joffer naar de hoed doet grijpen:

  http://www.google.nl/imgres?um=1&hl=nl&sa=N&rlz=1G1ACPW_NLNL414&biw=1256&bih=786&tbm=isch&tbnid=c2XW0-j-0NKcmM:&imgrefurl=http://www.schilderijen-site.nl/woordenboek/arntzenius-floris/&docid=bfMZYQhSN9tKGM&imgurl=http://www.schilderijen-site.nl/wp-content/uploads/2010/12/Arntzenius.jpg&w=410&h=572&ei=z1RvT5HVO-Kc0AWRrdmNAg&zoom=1&iact=rc&dur=46&sig=103181817572792246515&page=1&tbnh=149&tbnw=108&start=0&ndsp=26&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=86&ty=128

  Filantroop

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In mijn herderlijk schrijven hierboven staat een keertje "om" te veel. Daar dit niet door een taalkundig gebrek veroorzaakt werd maar wegens scheelkijken na een weekend turen door lenzen om gediertje te observen, vraag ik clementie aan de vele lezers van Vroeg of Laat.

  (Filantroop)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Clementie graag verleend. Hoop dat je nu weer recht kunt kijken. Die Artzenius heeft dat prachtig getekend. Doet me aan het impressionisme denken. Ik ga eens wat meer van hem bewonderen.
  Deze man was een tijdgenoot van mijn overgrootvader en het is leuk om dat op een tijdlijn te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Aussi
  Niet alleen doet het werk aan het impressionisme denken, het is het ook. De Nederlandse variant ervan, wel te verstaan. Men zou hem kunnen rangschikken in de tweede generatie Haagse School, met dien verstande dat deze generatie meer door de Impressionisten dan door de School van Barbizon geraakt werd. Studiegenoten van Floris Arntzenius waren George Hendrik Breitner, Isaac Israëls en Willem Witsen, die tot de ook door het impressionisme beïnvloede Amsterdamse School behoorden. Je zou bijna vergeten dat het Franse Impressionisme schatplichtig is aan Johan Barthold Jongkind. Misschien ook daarom dat Monet, wiens doek “Impression, soleil levant” als de naamgever van de stroming gezien wordt, even in het zompige Holland kwam koekeloeren.

  Het moet echter gezegd dat de fotografie, zoals hierboven door de virtuoos D.G.Neree getoond, medeveroorzaker van het impressionisme was. Veel schilders uit die periode deden het met foto’s. Fotografen daarentegen maakten foto’s volgens de klassieke opvattingen van de schilderkunst. Zeg maar, de schilderkunst plagiërend.

  Hoogtepunt vind ik zelf de foto’s die Breitner van het kimonomeisje Geesje Kwak maakte, en daar ook parafraserend naar schilderde.

  (Filantroop)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze dus:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geesje_Kwak

  BeantwoordenVerwijderen