donderdag 27 november 2008

Tenenkrommend

Waarom is het NOS-journaal zo tenenkrommend irritant en een belediging aan het adres van de kijker?

Waarom moet een reporter in Mumbai/Bombay tijdens een exclusief interview met een ternauwernood aan de dood ontsnapte Nederlander vragen stellen in de trant van: "Hoe voelde u zich?", "Wat ging er door u heen?" (waarmee niet een kogel bedoeld wordt) en: "Gaat het nu goed met u?" Ok, het is een Nederlander en dat zijn tere zieltjes, maar wil de kijker dat weten? Nee, de kijker wil weten wat er daar aan de hand is. wie de daders zijn, wie de slachtoffers en waarom die dingen gebeuren en hoe zaken lopen. Hoe die man zich voelde kan de kijker zich zelf wel voorstellen.

Waarom wordt er aan triviale onderwerpen beduidend meer aandacht geschonken dan aan onderwerpen die maatschappelijk van groter belang zijn en verworden de belangrijkere onderwerpen tot een summiere en onvolledige samenvatting van wat er overal elders al uitgebreider en diepgravender aan bod is gekomen? Ok, er is weinig tijd. Maar waarom dan die overdreven aandacht voor het Nederlands record aanstekerwerpen? Voor sport en amusement zijn er genoeg andere programma's.

Waarom wordt de kijker toegesproken alsof hij een vijfjarig kind is met een ontwikkelingsachterstand? Televisiekijkers zijn toch niet debiel? Het zou natuurlijk kunnen dat er alleen nog maar analfabeten met een IQ onder de 75 naar het NOS-journaal kijken, maar dat hebben de makers ervan dan toch echt aan zichzelf te danken.

Waarom moet altijd zo de nadruk gelegd worden op dat wijgevoel? Dat spreken namens het Nederlandse volk en de vertrouwelijke ons-kent-ons-toon van de nieuwslezer en de veelbetekenende gelaatsuitdrukkingen en insinuerende intonaties bij de verschillende onderwerpen zijn van een ongehoorde brutaliteit. Wees objectief, houd de toon zakelijk en spreek voor jezelf. Laat de kijker aan de hand van de gepresenteerde (des)informatie al of niet zijn/haar conclusies trekken. Wie denk je wel dat je bent? Uit mijn naam spreek je in ieder geval niet, ook al ben ik gedwongen om jullie salarissen te betalen.

Waarom is iedere aflevering op een dag vrijwel gelijk aan de vorige? met andere woorden: Waarom wordt een geldverslindend en indoctrinerend flutproduct op de drukste tijden van de dag herhaald?

Dus... waarom is het NOS-journaal zo'n ontstellend tenenkrommende belediging aan het adres van de kijker? Is het gewoon de normale Nederlandse angst en truttigheid? Of zit er iets anders achter?

Eén van de redenen dat ze ermee wegkomen is in ieder geval:
Toen de commerciële zenders en het Internet hun intrede deden, had deze dinosaurus óf een totale, gedurfde vernieuwing moeten ondergaan, óf de pijp aan Maarten moeten geven. De Publieke Omroep, met name de Nederlandse Omroepstichting wordt echter betaald uit publieke middelen, hoeft daardoor niet met andere zenders te concurreren en is dus in zijn voortbestaan niet afhankelijk van de kwaliteit die het levert. Als een bakker geen lekker brood maakt, lopen zijn klanten weg, maar voor de bakkers in Hilversum maakt dat niet uit. Met wat voor rommel zij hun meel ook vermengen: het hele nederlandse volk koopt hun produkten toch, ook al verdwijnen die meteen in de vuilnisbak. Het Journaal op zich is een grote organisatie, zeker van een omzet ter waarde van ettelijke miljoenen per jaar, die door u en mij betaald, zonder dat we voor een cent zeggenschap hebben over wat het ons voorschotelt of een mogelijkheid om te bedanken als klant. Heet zoiets geen gedwongen winkelnering? Ik weet het niet, ik ben geen jurist.

Update: Discussie op Nu Jij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten