maandag 23 februari 2009

De overwinning van Bin Laden

Het was een ongelooflijk moment voor Amerikanen, 11 september. Voor de eerste keer sinds de oorlogen tegen Mexico in de 19de eeuw vloeide er Amerikaans bloed op Amerikaanse bodem, door een buitenlandse aanval. De moslims in die vliegtuigen, wat dachten zij te bereiken? Moeilijk te zeggen. Misschien deden ze het alleen voor de 72 maagden in het hiernamaals, alle kapers waren eigenlijk ook niet meer dan kleine jongens, uitvoerders achter een web van planners.

Maar Bin Laden, de man achter de schermen, wat probeerde hij te bereiken? Dat is ook onduidelijk, in ieder geval: het hoe is onduidelijk. Eén ding weten we echter zeker: hij wil dat de Islam machtig wordt, en hij wil zeker dat onze vrijheden ingeperkt worden, dat ons Westers humanisme de deur uitgaat en wij de Sharia in huis halen. Maar die gekke Bin Laden, die speculeert maar. Hij heeft dan geschiedenis geschreven, zijn doel zal hij nooit bereiken. Ik bedoel, we hebben Irak, we hebben Afghanistan. Twee islamitische landen, door ons Westerlingen bezet. Die Sharia-fanaten hebben geen schijn van kans. Toch?

David Hicks woonde in Australie. Hij voelde zich aangetrokken tot de Islam, en steunde Al-Qaida in Afghanistan. Hij heeft nooit gevochten met een Amerikaan. Op 17 December 2001 werd hij, gevangen door een krijgsheer, voor 1000 $ doorverkocht aan Amerika. Hij was opgepakt door de krijgsheer, ongewapend, achter in een oud busje. 3 jaar lang werd hij zonder enige aanklacht vastgehouden in Guantánamo Bay, de gevreesde, nog steeds niet gesloten Amerikaanse gevangenis in Cuba. Op 5 augustus 2004 liet hij via een brief aan zijn vader weten hoe hij mishandeld was:

  • geslagen terwijl hij geblinddoekt was;
  • verdoofd via een injectienaald;
  • mishandeld onder verdoving;
  • regelmatig gedwongen lopen met enkelboeien om, wat tot verwondingen leidde
  • gedwongen willekeurige medicatie in te nemen;
  • ooggetuige van het mishandelen van andere gedetineerden met wilde honden
.
Ondanks herhaaldelijke aanvragen om te mogen controleren, werd het Internationale Rode Kruis keer op keer toegang geweigerd tot deze gevangenis, en het is dan ook niet zeker of David Hicks de waarheid spreekt. Wat echter wel zeker is, is dat zijn medegevange Salim Hamdan suicidiaal en mentaal verwrongen raakte van iets in Guantánamo Bay. Toen er naar informatie werd gevraagd over zijn behandeling in de gevangenis, bleken er opeens een heleboel documenten te missen, terwijl gewoonlijk zelfs alles wat een gevangene eet streng gedocumenteerd wordt. Volgens Salim's advocaten ging het niet goed met hem:

"hij is suicidiaal, hoort stemmen, heeft flashbacks, praat met zichzelf en hij zegt dat Guantanamo "kookt in zijn brein"(bron)

Verdienden deze mannen deze behandeling? Waarschijnlijk wel, maar daar gaat het nu niet om. Het echte probleem is dat Bin Laden toch gewonnen heeft. Voor 11 september zou het ondenkbaar zijn, dat de Verenigde Staten schijnbaar willekeurig staatsburgers van allerlei landen zouden oppakken, om ze vervolgens jaren te martelen en daarna zonder uitleg vrij te laten. Maar het zijn andere tijden. Er is sociale crisis, economische crisis, militaire crisis in het Midden-Oosten. De mensen zijn bang, bang dat hun familie iets overkomt op straat, bang dat ze hun baan kwijtraken, bang voor de aanslagen.

En bange mensen doen maar één ding: zij zoeken naar bescherming, en naar een bevestiging dat het veilig is. De regering grijpt dit maar wat graag aan om ons sociaal te controleren. Vorig jaar is voor het eerst sinds de Nazi-bezetting van Nederland weer iemand van zijn bed gelicht omdat hij zijn mening vrij uitte, Geert Wilders mag Engeland niet in omdat hij zijn mening vrij uit en Ab Klink registreerd iedereen in een oneindige databank. Waar ligt te grens van dit controleren en reguleren dat in het Westen de kop opsteekt?

In Groot-Brittanie zijn al speciale rechtbanken waar de Sharia gehandhaafd wordt. Ze zijn daar zo bang voor hun moslimbevolking dat ze zelfs Geert het land niet in willen laten, toch een Parlementarier van een ander EU-land. Bin Laden heeft het slim gespeeld. Net nu het Westen denkt de terroristen en extremisten onder controle te hebben zitten ze hier, hier in ons eigen 'Vrije' Westen. Met een regering die er alles aan doet om de moslims niet boos te maken, en een radicale groep moslims die er alles aan doet om onze vrijheid in te perken, zitten we verstrikt in een net van onze eigen tolerantie en onze eigen politieke correctheid. De overwinning van Bin Laden is stil gekomen, maar hij zal niet zonder slag of stoot weg gaan.

Edit: NuJij.nl

2 opmerkingen: