maandag 20 april 2009

Agnes tegen het gezonde verstand

Agnes Kant was duidelijk niet blij met de vrouw die tegenover haar zat, aan de andere kant van de gesprekstafel bij Pauw en Witteman. Nu, toegegeven, had die vrouw tegenover haar ook wel gekke ideeen. Heleen Mees was namelijk iemand die vond dat het anders moest in Nederland. Immigranten moesten minder snel een uitkering in, en gewoon aan het werk gaan in minimum-loon baantjes. De uitkering moesten omlaag: dan zouden de immigranten vanzelf wel gaan werken, en daardoor ook vanzelf integreren en de taal beheersen. Heleen woonde zelf in New York, en haalde dan ook vaak voorbeelden aan van immigranten die in de lokale restaurants als waterschenkers begonnen, maar een aantal jaar later al managers van supermarkten waren.

Agnes wist wel beter. De uitkeringen moesten gelijkblijven, en het minimumloon omhoog. Dat zoude mensen wel aan het werk krijgen. Ze wist het zeker.

Dat is ook eigenlijk het probleem van de SP. Ze laten dingen logisch klinken terwijl ze onlogisch zijn. Juist als het minimumloon omhoog gaat zullen er minder banen voor laagopgeleiden komen, omdat die dan te duur worden voor de zaak. Op die manier leidt dit eigenlijk tot een de versterking van een van de grootste problemen van het land: structurele werkloosheid. Agnes snapte zelf de fout in haar logica niet, en hoe helder Heleen het ook uitlegde: Agnes had gelijk.

Buurtfeest waren volgens haar de beste oplossing om mensen te laten integreren, en trots bleef ze herhalen hoe erg de SP voor het subsidieren van deze feesten was. Deze buurtfeesten, om mensen van verschillende culturen kennis te laten maken met elkaar, waren het gouden ei voor de integratie van immigranten. Heleen zei toen iets opmerkelijks. In Amerika hadden ze die feesten ook, maar dan om een andere reden: om ervoor te zorgen dat de pas geimmigreerde mensen hun eigen cultuur behielden, en niet compleet assimileerden in die van de Amerikanen.

Ik ben godzijdank dus niet de enige die door lijkt te hebben dat links ons van ons gezonde verstand berooft.

10 opmerkingen:

 1. Uitzending gezien en met verbijstering gekeken naar de reacties van mevrouw Agnes. Ze deed me denken aan zo'n opwindbaar poppetje dat als je het loslaat hetzelfde muziekje blijft spelen. Niet zelf nadenken Agnes, gewoon hetzelfde dreinerige deuntje nog even blijven doorratelen. De verkiezingen komen er aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien maar goed dat dhr. Marijnissen in de achterhoede heeft plaastgenomen, nu ziet men de leegheid van de SP. Het zijn crypto communisten en dhr. van Bommel die met een tenenkrommend commentaar op de onderdehand al even irritante BNR te horen was, is daar een puik voorbeeld van. Maar Mevr. Kant...., hoort ze eigenlijk wel in de politiek?
  Een uitkering is op zijn plaats voor de ouderen en de zieken. De rest moet alles aanpakken. Wie niet werkt, zal niet eten, zo simpel. Feesten, mooi, maar organiseer ze zelf. Mensen voelen zich echt het best als ze het allemaal op eigen kracht voor elkaar hebben gebokst! Wat ik nu zie gebeuren is dat men mensen hun eigenwaarde ontneemt en die in het eigen ego giet. O, wat zijn wij goed! Kijk eens wat wij allemaal voor de zielepoten doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelfs ik vond het slecht. Agnes heeft helaas de bijzonder vervelende eigenschap om hetzelfde deuntje twintig keer achter elkaar af te draaien. Terwijl ze toch zeker iets zinnigers had kunnen zeggen, bijvoorbeeld dat mevrouw Mees de situatie in New York wel heel rooskleurig voorstelt (als toerist krijg je uiteraard alleen de goede kant te zien)

  Het viel me eerder ook al op hoe vaak mevrouw Kant de frase 'eerlijk delen' herhaalde tijdens de kamerdebatten. Net een klein kind dat vindt dat de snoepjes eerlijk gedeeld moeten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Agnes bedankt! Bedankt dat u ons weer eens heeft laten zien hoe stug 'links' is vastgeroest in haar trots en naïviteit. Natuurlijk kan iets wat mooi op papier lijkt maar in werkelijkheid irrationeel, ondoordacht en niet mogelijk blijkt te zijn alleen zo goed getoond worden door een communistische partij. Natuurlijk weten we al lang dat iedere partij inclusief de VVD hier last van heeft maar laat het maar aan Agnes over om het ook echt voor de meest simpele figuren in onze samenleving duidelijk te maken. Naald, groef en Agnes draait!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vrij weinig in het leven is 'eerlijk'. Maar een mens is, hier in het Westen althans, zo ver geciviliseerd dat we ons verplicht voelen ten opzichte van anderen. Onze ouders, onze kinderen, de zieken en de zwakken. Maar menigeen voelt toch enige wrevel als iemand die gezond van lijf en leden is, niet mee wil spelen, maar wel de snoepjes wenst.
  Mevrouw Kant had misschien beter te berde kunnen brengen dat er nodig een riant verschil moet ontstaan tussen uitkering en minimumloon. Het spel gaat immers om de knikkers.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het arbeidsrecht zit in nederland volkomen vastgeschroefd. Als ik voor een uur per dag een waterschenker in dient wil nemen, zit ik meteen voor mijn leven aan hem/haar vast, betaal me blauw aan werkgeverspremie en krijg ik bij het minste geringste de vakbond op mijn nek. Van iedere scheet die in Nederland gelaten wordt, moet immers een leger ambtenaren/hulp- en dienstverleners leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat het goed is dat het allemaal flexibeler wordt. Dat geldt zeker voor de werktijden. Als een klus moet worden geklaard, werk je desnoods zestien uur in een etmaal! Ik spreek in dezes uit ervaring. Drie van dit soort werkdagen en dan heb je wel weer twee dagen vrij.
  Maar, en dat zult u met me eens zijn, moet de beloning hoger zijn dan een uitkering.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. zeker. Ik wil verder zeggen, dat een uitkering verlammend werkt op het initiatief dat mensen zouden willen en kunnen ontplooien. De afhankelijkheid, de onzekerheid, de controle over je doen en laten werkt bijzonder verlammend. Ook al omdat ieder initiatief wordt bestraft met een blokkering van je uitkering. Bovendien breekt het de trots van mensen. Een uitkering maakt passief. Zoals het systeem nu is, werkt het bijzonder remmend op de productiviteit en staat het wagenwijd open voor misbruik.

  De prikkel om een baan aan te nemen is in ieder geval weg, want door de vele voordelen die minimum"lijders" krijgen (bijv. belastingontheffingen en huursubsidie of hoe dat tegenwoordig heet), komen ze bij het aannemen van werk met een minimumloon in de zogenoemde armoedeval, zodat ze er aan het eind van de maand per saldo op achteruit gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. o ja, toetssteen, ik ben drie jaar jonger, dus moet ik eigenlijk toch u tegen je zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eh, heb ik zomaar twee degeneree's voor de prijs van een! Zonder gekheid, lees Dalrymple eens en dan snapt u dat ik het ermee eens ben.
  Hoop dat de verhuizing vlot en laten we het maar op je houden, ;-)

  BeantwoordenVerwijderen