vrijdag 1 mei 2009

Loze feesten (2 ) Koninginnedag revisited

Dat de Nederlander een emotionele kneus is, die graag in sprookjes gelooft, hoewel hij zich erop voorstaat een nuchter mens te zijn, is één van de absurditeiten die gemeengoed aan het worden zijn in dit kikkerlandje, althans als we van de media en de politiek moeten uitgaan.

Eerder schreef ik al over het emotionalisme en het tragische voorval op Koninginnedag is weer een uitgelezen voorbeeld van hoe men probeert om een heel land op te kloppen naar een emotionele stuip, door het tragische incident in Apeldoorn op te blazen tot universele en historische proporties. Ach en wee! Nooit zal Koninginnedag meer zijn wat het geweest is, het land is geschokt en verbijsterd en het liefst zou men van Koninginnedag voortaan een dag van diepe rouw maken, waarop men weeklaagt over de wrede en onbegrijpende buitenwereld die onze veilige en knusse, van de wieg tot het graf door de staat en de hulpverleners gepamperde leventjes iedere keer weer bruut binnendringt. Wat is dat toch met de Nederlander, dat gebeurtenissen, waar men weinig (meer) aan kan doen, zo enorm worden uitvergroot en uitentreuren bejammerd en besproken, terwijl de belangrijke, grote gebeurtenissen, met meer impact op eenieders leven, worden gebagatelliseerd, gesust, verzwegen en onder het tapijt geschoven? - Laat staan dat er aandacht wordt besteed aan langzamere, minder spectaculaire trends, die toch zeker ons land drastisch aan het veranderen zijn. Een psycholoog zal er wel een goede verklaring voor hebben, maar ik ben iedere keer stomverbaasd als ik het weer zie gebeuren. Misschien is machteloze frustratie een beter woord dan verbazing.

Maar tussen al die hysterie en dat geweeklaag door ontwaarde ik toch een paar nuchtere stemmen, die pleitten voor afschaffing van Koninginnedag op 30 april. Eigenlijk geen gek idee, want Koninginnedag is net als vele Nederlandse feesten gebaseerd op verlakkerij. De huidige koningin is niet jarig, dus wat wordt er eigenlijk gevierd? Er wordt een vrijmarkt in de steden gehouden, maar die is nauwelijks vrij te noemen met al die restricties en bovendien volledig gekaapt door de (semi-)professionele handelaren, die al maanden uitkijken naar deze dag om een flinke slag te slaan.
In het centrum van Amsterdam is alles in een zo klein gebied samengeperst, dat er geen doorkomen aan is en alles wordt geblokkeerd op de kruispunten, waar mega-installaties oorverdovende mechanisch gedreun laten horen. Iedereen drinkt zich gestaan een stuk in de kraag en aangezien Hollanders niet weten hoe ze feest moeten vieren, ontaardt het in gelal en het in groepsverband schreeuwen van bana- en brutaliteiten, met als het even kan en lekkere matpartij. Wat heb je aan die gein?

Ik weet niet hoe het er in de kleinere steden en dorpen aan toegaat, maar wat mij betreft wordt dat feest als Koninginnedag afgeschaft. Geef het een andere naam, laat het een vrije dag zijn en geef het terug aan de kinderen. Laat de koningin haar verjaardag op haar eigen dag vieren. Nogal laf om dat niet te doen en ons op te schepen met zo'n nepfeest.

Wat voor naam zou die nieuwe feestdag kunnen krijgen?
Ik las ergens al iets van "Nationale zuipdag"
misschien de "Zomaarviering" of de "blij dat we levendag" of iets dergelijks.

PS: Inmiddels hoor ik, dat het aantal doden is opgelopen tot 7. Met bovenstaande tekst wil ik niet het verschrikkelijke voorval van gisteren bagatelliseren. Mijn medeleven gaat uit naar de betrokkenen bij deze zinloze wreedheid.

11 opmerkingen:

 1. Of een dag voor de kleur oranje zou ook nog kunnen. Nationale dag voor de luiheid, dag van een dag, of gewoon helemaal geen feest. Maar dat is ook weer zo feesteloos. En om elke dag te werken is ook geen feest. Nouja, voor sommigen wel. Over werk gesproken...vandaag is het de dag van de arbeid. Alsof dat als een feest beschouwd wordt. Volgens mij niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag van de monarchie wellicht. Ben het er volledig mee eens, deze dag moet er weer eentje worden van kinderspelen op het plein en een extra vrije dag.
  Heb net de mediareacties doorgenomen. Het is zoals gezegd een vreselijke gebeurtenis, maar de reacties van de pers zijn hysterisch. Moest trouwens wel eventjes mijn wenkbrauwen fronsen toen iemand me per telefoon vertelde dat de campagnes voor de Europarlement werden opgeschort. Campagnes...., zeker wat gemist. Meende te weten dat er alles aan werd gedaan het geruisloos te laten passeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als rellen feestvieren is wel natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. een vriend vertelde me net over hoe er tegen de auto geschopt en gebonkt werd toen mensen thuis wilden komen in het centrum. Iederen met een beetje verstand ontvlucht het centrum op een dag als deze.

  En over de dag van de arbeid: die is een geruisloze dood gstorven, geloof ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Paar relletjes van extreem links, zijn we al aan gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dan kun je net zo goed alle feesten afschaffen... wat vieren eigenlijk we met kerstmis, met pinksteren, met pasen?

  Het zijn gewoon feesten die we nodig hebben om samen te komen en ons 'een' te voelen (ik weet dat het Balkenende-achtig klinkt, sorry!). En dan gaat het er eigenlijk niet meer om wat we nu precies vieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb het nu zes keer geprobeerd, maar de plaatselijke censuur schijnt weer eens overuren te draaien. Daarom ga ik mijn tekst eerst maar opslaan, anders raak ik gedemotiveerd. Grinnik. Summer Glau, zodra onze nieuwe Nederlanders in eenheid met ons onze feestdagen zie vieren, dan maken we van 30 april multidag. Wat Balkenende de zaklopende en koekhappende Nederlander door de strot meent te kunnen dwingen is nou net het opzij schuiven van de eigen identiteit. Die overigens meer rust op Erasmus en het humanisme dan de zwarte kousen.
  Wat links ons door de strot wenst te duwen is dat we geen eenheid vormen, dus ook geen identiteit hebben.
  Wat beide facties echter nooit zullen vergeten is het volk brood en spelen te geven. De media doet zijn best weer vernam ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Koninginnedag is een links complot. Natuurlijk, dat was ik vergeten...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Summer Glau,misschien wordt het een rustige dag, voor jullie nacht. Konniginnedag een links complot zei u...... Zal de nar van het internet wel zijn als ik u vraag hoe u erbij komt! Tussen Erasmus en uw bewering zit een wereld van verschil.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb niets tegen feesten, maar waarom iets vieren dat helemaal niet bestaat? Koninginnedag, de paashaas, het zoetsappige en ongeloofwaardige jezus-sprookje met zijn engeltjes en onbevlekte ontvangenis... Als we dan willen feesten, waarom geen echte dingen vieren, zoals het begin van de lente (ipv pasen, dan hebben de paashaas + eieren tenminste weer de oorspronkelijke vruchtbaarheidsbetekenis), of de winterzonnewende in plaats van kerstmis?

  Het is geen wonder dat de nederlander moeite heeft met het vinden van de eigen identiteit als zoveel van zijn belevingswereld op fabeltjes is gebaseerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik ben van mening dat het koninklijk huis kennis had dat er iets zou gaan gebeuren, en hebben het hun beloop gelaten gezien de risicoanalyze. bijkomend voordeel is dat er meer sympathie zou komen voor soestdijk BV. Gezegde van illuminati: Als er 2 mensen zijn, is er 1 voor, en 1 tegen. PS: er zijn zoveel tekens voorhanden bij het voorval. Helaas zal het dossier pas vrijkomen in 2039.

  BeantwoordenVerwijderen