dinsdag 15 september 2009

Culemborg

Nadat de Culemborgse wijk Terweijde afgelopen maandagavond en -nacht door de ME werd afgesloten wegens dreiging van rellen, is de onrust niet verdwenen. In de nacht van zaterdag op zondag zijn opnieuw straatgevechten uitgebroken en moest de mobiele eenheid ingrijpen om groepen Marrokaanse en Molukse jongeren uit elkaar te halen en "de orde te herstellen". De wrijving tussen de molukse en de marokkaanse gemeenschappen speelt al langer. Al in 2003 kwam het in Leerdam tot 'ongeregeldheden', waarbij marokkaanse en somalische medelanders steun kregen van de turkse gemeenschap. Dit was voor de laatste blijkbaar eens, maar niet weer. (Zie commentaar ter afsluiting van deze post).

Ik wil de Molukse gemeenschap hierbij een hart onder de riem steken. Ik weet wel waarom het gaat, maar ik spreek het niet uit. Ik ken culemborg en ik ken de molukse gemeenschap. Jullie zijn dappere en beduchte strijders en eensgezind. Nederland heeft jullie mensen ooit in de steek gelaten en daar past alleen schaamte van onze kant voor. Maar op enkele wanhoopsdaden na zijn jullie trouw gebleven aan de plek waar jullie, al dan niet door omstandigheden gedwongen, een nieuw vaderland hebben gevonden. Anders is het met mensen, die hier ongevraagd zijn gekomen om hun eigen ellende te ontvluchten, hier gastvrijheid en alle faciliteiten hebben ontvangen, en in ruil daarvoor zich tegen het gastland hebben gekeerd, aan alles en iedereen schijt hebben en dezelfde omstandigheden hier willen creëren, die hun vaders en companen juist zijn ontvlucht.

Ik weet, dat Molukkers niet zonder reden vechten en zeker geen strijd uitlokken of laten escaleren om de escalatie zelf. Ik roep beide partijen dan ook op om de zaken uit te praten en niet op de spits te drijven. Maar dit zal vooral aan de Marokkaanse gemeenschap liggen. Blijf de straat en de staat claimen en de maat is een keer vol, zelfs voor de kaaskoppen,voor wie de rand langzaam maar zeker bereikt wordt. Een maatschappij is, wat de mensen ervan maken. Wie oorlog wil, krijgt gemakkelijk oorlog, maar voor vrede moet worden gestreden. Waar gaat de strijd om?

zie hier een actuele 'discussie'
(reacties te lezen van onder naar boven)

zie ook hier

2 opmerkingen:

  1. Ook in Culemborg zien we dus het falen van de herder, de overheid. Alleen zijn de Molukkers niet van zins de rol van schaap te spelen. Ik vrees alleen dat ze erin gedwongen zullen worden. Waarna er onherroepelijk nieuwe escalaties zullen volgen, want deze vernedering zal niet worden geslikt door de Molukse gemeenschap.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ RESPECT voor de Molukkers , hebben meer lef in hun pink dan de Nederlander in zijn hele lijf ! Een tijdje terug hadden de zandhappers een Moluks meisje aangerand (weet ik van een vriend)de volgende dag zijn tientallen Molukse jongens en mannen naar de plek gereden en hebben iedere mocro die er liep totallos geslagen ! Er is toen een duidelijke boodschap afgegeven , zo hoort het .

    BeantwoordenVerwijderen