dinsdag 14 april 2009

Debiliserende reclame + updateje

Dat de Nederlandse televisiekijker door het gros van de programmamakers en reclamebureaus niet voor vol wordt aangezien moge voor de enigszins kritische kijker (kritisch in de in van een minimale afstand nemen van en nadenken over het gebodene) duidelijk zijn. Dat programmamakers hierin een rechtvaardiging vinden om debiele programma's te maken is treurig, maar voor de makers van reclamefilmpjes is het wel begrijpelijk. Het laatste wat een nieuw overbodig product nodig heeft is kritisch denkende mensen, dus is het feit dat een goede reclame debiliserend moet zijn bijna een natuurwet. Een dwaas kan immers met één dwaasheid duizend wijzen de mond snoeren en een reclame-uiting dient immers het hogere doel: de verkoop van het aangeprezen product.

Maar wat voor doel dient in Quetzalcoatls naam de slogan:
"Klein bedrag? Pinnen mag!"???
Bn ik nu echt debiel of betaal ik bij alle supermarkten waar ik geweest ben, niet al 5 jaar lang ieder gewenst bedrag met mijn pinpas? Wat heeft zo'n slogan voor betekenis, of wat voor invloed kan het ooit hebben op de verkoop?

Ik heb wel een vermoeden. Supermarkten hebben natuurlijk het liefst dat iedereen met pinpas betaalt. Het is voor de administratie eenvoudiger, er is minder kans op gesjoemel door of fouten van het personeel en bovendien verlaagt het de kans op roofovervallen. Dat ze mensen daarom willen stimuleren om electronisch te betalen is niet meer dan begrijpelijk. Wettelijk is het namelijk (gelukkig) verboden om kontant geld te weigeren (iets waar de overheid zelf lak aan heeft, door de chipkaart voor het openbaar vervoer in te willen stellen).
Maar waarom moet dat op zo'n debiele/debiliserende en omleidende manier ingeprent worden?
Ik zal het u zeggen:
Omdat we dom koopvee zijn, dat met de juiste voorbewerking toch precies doet wat ons voorgekauwd wordt, al of niet door misleiding, desinformering, debilisering of onder dreiging van (al of niet wettelijk) geweld.

Update 15 juni 2009: Mijn intuitie werkt nog goed: enkele dagen geleden het bericht dat supermarkten per 2014 alleen nog maar pinpasbetalingen zullen accepteren. Dat dit volkomen onwettelijk is, net als het verplicht stellen van electronische betaling voor parkeren en het openbaar vervoer, daar schijnt niemand zich het hoofd over te breken.

zie ook dit bericht.

2 opmerkingen:

  1. Slim of minder slim, we zitten al tot over onze oren in het gecontroleerde systeem. Big brother over all people, geeft zo'n veilig gevoel! Vonden de mensen onder Stalin ook, tja...
    Toetssteen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leonie, werkzaam in winkel en lid van vakbondwoensdag 20 januari 2010 om 22:27:00 CET

    Is er iemand op het idee gekomen dat het ook wel eens voor de veiligheid van het winkelpersoneel èn de klanten kan zijn dat gebruik van pinpas gepromoot wordt? Vakbonden werken er hard aan om de kans op al dan niet gewapende overvallen te verminderen, en gebruik van pinpas i.p.v. kontanten is hier een onderdeel van.

    BeantwoordenVerwijderen