woensdag 15 april 2009

Geen commentaar - De 2 geboden van George Carlin

8 van de 10 geboden bestaan uit flauwekul

21 opmerkingen:

  1. Laat me eerst zeggen dat ik een vrijdenker ben. Ga ik nu naar de show van George Carlin. Hij schopt tegen schenen, maar heeft gelijk. En, ik ben geen vreemde in de bijbel, Jezus zei: 'Heb u naaste lief als uzelf en God bovenal.' Dan zit je aan die twee geboden. De reacties :-) nalezend, zitten hier nog steeds de diverse joodse facties elkaar met varkenspoten achterna..., en dat ten tijde van de Romeinse bezetting. Men leze het maar zoals men het wil leze.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet" lijkt mij een ideaal richtsnoer. En hoewel ik ook niet godsdienstig ben (Ik weet niet precies wat vrijdenker inhoudt, anders dan dat religieus dogma wordt afgewezen), heb ik grote waardering voor de uitspraken van Jezus (als er al één persoon was die die uitspraken deed). "Oordeel niet, opdat u niet zelf geoordeeld worde" (o.i.d.) is een andere.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vraag me nu toch echt af wat er misgaat. Laat daarom alle, m.i. onschuldige franje weg, ik ben iemand die niet godsdienstig is en tracht, voor zover het aan een mens is gegeven, open te staan voor alle indrukken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 'Het Boek Q', de verloren woorden van Jesus door Burton L. Mack. Ik kan het van harte aanbevelen. Het is een literair-wetenschappelijke deconstructie van het NT door theologen voor theologen (en mensen die het boek bij de Slegte te pakken kregen).

    We ontmoeten Jesus als joodse Socrates, als Griekse cynicus. Welke uitspraken kunnen tot de oorspronkelijke geschriften gerekend worden (die Quelle) en welke zijn later toegevoegd. Fascinerend, met name voor 'vrijdenkers'.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. zeker, wat dat betreft kan ik de geïnteresseerde ook het evangelie van Thomas aanbevelen, dat mogelijk oorspronkelijker uitspraken bevat dan de evangelies. De hele Nag Hammadi bibliotheek is overigens bijzonder interessant in het licht van het oorspronkelijke christendom.

    http://www.gnosis.org/naghamm/gosthom.html

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nag Hammadi-geschriften en het Thomas evnagelie heb ik op de plank staan. Zoals u zegt, een aanrader. En ofschoon ik het boek van L. Mack niet ken, ben ik wel bekend met de Jezus die wat minder politiek correct is dan die uit het Nieuwe Testament. Wat, wat mij betreft, best wel eens de reden zou kunnen zijn geweest dat de Romeinen van hem af wilde. Zijn we terug bij het woord 'vrijdenker'.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Excuses voor het woord 'evangelie' dat ik verknipte. O ja, ik vergat ook de 'n' achter wilden. Zeer slordig!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zomaar een vraagje: wat vond u van de werken van de Grote Seth?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. is dat die serie beginnend met "Seth spreekt"? Seth is de Egyptische god - antagonist van Osiris. Welke teksten bedoelt u? (U mag ook je zeggen hoor, wat u wilt ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De Seth die de draak steekt met Abraham, Salomo en David.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het is nu wat laat, maar ik wil graag nog eens een boompje opzetten over de vrijdenkers/vrijzinnige aspecten van de oorspronkelijke christelijke leer, dus voordat de Paulinische tak het heft in handen nam met Constantijn die deze vorm als enige tot staatsgodsdienst maakte, waarmee de vervolging van alle andere groepen (gemeenten) werd ingezet.

    Eén van de aspecten van de paulinische (katholieke) kerk, is dat mensen geen persoonlijke relatie met god kunnen hebben, maar alleen via priesters (de kerk), dit terwijl andere, meer esoterische (gnostische?) groepen hamerden op het ken uzelf en dan zal alles bekend zijn (Gnosis dus) Dat laatse is vrijzinnig. Onderzoek (je)zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Als u, je :-) er vragen over hebt, kan ik pas over tien dagen daar een antwoord op geven, want dan ben ik weer bij mijn bibliotheek. De moderne tijd eist zijn tol nietwaar. Ongetwijfeld kan alles zonder die, bijna dunne bijbelse bladen kunnen, maar ik hou te veel van de nuances.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. ow... seth in de nag hammadi...jaja. dat is mooi. alles wordt erin omgekeerd. Misschien wel een hele oude vorm van satire. Haha, ja. Ik zal het weer eens lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb een link naar de nag hammadi library in de rechterkolom geplaatst, onder "tijdloze teksten"

    BeantwoordenVerwijderen
  15. mengde duidelijk twee zinnen, mijn excuses.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Eh...., u begrijpt waar de "Grote Seth" over sprak?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het is al veel te laat en ik loop zoals gewoonlijk achter op de muziek. Geloof dat ik een permanente jetlag heb :-) En u mag best jij zeggen hoor,best leuk deze oude cultuur. Tenzij u ouder bent dan ik.... Lastig.Ben 56, laten we dat dan maar ronduit zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Met Paulus eindigt de jezusbeweging en begint het christendom, en dan met name de kerkgeschiedenis. De twee hebben niet zo heel veel met elkaar gemeen en de keuze van de evangelien is dan ook alleszeggend.

    Het boek Q zoals ik dat voor mij heb (van Mack) is waarschijnlijk slecht verkrijgbaar (niet bij Bol in ieder geval). Er zijn echter wel andere auteurs die zich ermee hebben beziggehouden. De brontekst Q (dus zonder verantwoording) is wel te downloaden, bijvoorbeeld hier:
    http://www.phanuel.org/Download/HetBoekQ.zip

    Kun je er in ieder geval een eerste blik op werpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Oeps, ik heb het Q evangelie toch, maar dan in een uitvoering van Herbert Ziegler en Elmar R.Gruber. Daarin leggen zijn de teksten van Q, Thomas en de vier evangeliën over elkaar heen. Ze bespreken ook de totstandkoming van een en ander. Van een geheel andere orde is het boek 'Alias Paulus' van Thijs Voskuilen. Lekker satirisch, maar ik vind zijn hypothese over Paulus als afgevaardigde van Rome best interessant.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Het is lang geleden dat ik me in de nag hammadi teksten verdiepte en ik weet niet meer precies welke teksten onder welke titels vallen. De teksten zijn zo verschillend. De zogenoemde Quelle zal ik nog eens lezen, maar wat ik me ervan herinner is, dat ik het een vrij bloedeloze tehst vond. Ik kan me vergissen, en ik zal het nog eens lezen.

    Wat denken de mensen hier van het Evangelie van Judas? Volgens mij is dat een nogal grove vervalsing. Het komt bij mij erg onauthentiek over.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Judas....., eh, dat hangt af over welke Judas u spreekt. De broer van Jezus of hij die, naar beweerd wordt, Jezus verraadde?

    BeantwoordenVerwijderen