Terwijl ik dit schrijf wordt er op Radio 1 al uren oeverloos en volkomen oninteressant gekletst over wielrennen. Fietsen. Niet dat er een parcours gereden wordt: het is geklep over van alles wat eromheen (niet) gebeurt. Al uren.
Kan iemand mij vertellen waarom er op de radio en televisie en in de kranten zo'n overweldigend aanbod is aan sport? Vragen de mensen om dat gezeur? 90% van de tijd gaat het helemaal nergens over. Transfers, schandalen, doping, verlies, winst, miljoenen Euro's, sportbesturen, FIFA OIC, trainers, honderden onbekende namen passeren de revue. Je wordt doodgegooid met trivia, die worden opgeblazen alsof de wereld ervan afhangt. Een onstuitbare stroom van analyses, namen, cijfers, bedragen en geklep over niets. Het is een wereld op zich geworden, een pseudo-wetenschappelijk bouwwerk, waar voor iemand die dat niet dagelijks volgt geen touw aan vast te knopen is. Kan iemand me vertellen wat daar interessant aan is?
Hoeveel mensen verdienen goud geld aan deze opgeblazen flauwekulindustrie? Is er hier geen sprake van een van bovenaf (media) opgedrongen verslaving? Wie kan verklaren, waarom mensen zeggen dat je je niet zo druk moet maken, als je over politieke issues praat, waarna ze zich omdraaien en zich in een halve beroerte werken omdat er een bal naast een net wordt geschoten?
Het is volgens mij juist dat triviale en onbenullige, het gespeend zijn van iedere maatschappelijke of intellectuele betekenis wat sport altijd zo populair heeft gemaakt bij machthebbers. "Brood en Spelen". Het heeft nauwelijks enige maatschappelijke implicatie of invloed (hooliganisme even buiten beschouwing gelaten). Het is immers amusement, een hermetisch gesloten heelal en wel een van de meest inhoudsloze? Natuurlijk is het leuk om naar een mooie wedstrijd te kijken en de tour de France is een mooi spektakel. Maar waarom altijd, iedere dag, ieder uur, ieder moment van de dag?
Doodzonde van de tijd, het geld, de menskracht en de moeite die eraan worden besteed. Mijn vraag is dus:
A: Is er zoveel sport omdat de mensen dat willen?
B: of willen de mensen het, omdat men er dagelijks (geestelijk) mee doodgegooid wordt en men vanaf de wieg in een 'sporthypnose' wordt gebracht?
Dat is een goede vraag DG.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat sport boeit als je bepaalde takken beoefent of hebt beoefend. Wielrennen is dan ook nog eens, hooguit een paar kilometer voor de finish nauwelijks een actiesport.
Wat mij betreft mag de hele mikmak eruit.
Hoeveel euro bespaart zoiets trouwens? Ik bedoel, geen uitzendingen meer, geen drugs, geen niks....
Ze stappen vast en zeker van de fiets, hoeven we er een uitzending meer aan te wijden!
Antwoord B komt voor mij het dichtst in de buurt.
BeantwoordenVerwijderenEn de reactie van toetssteen geef ik een tien. Of mogen wij geen cijfers meer geven. Dan maar uitstekend.
Wie geeft van wat hij heeft, is waard dat hij leeft
BeantwoordenVerwijderenEn zeker dat fietsen hoe kun je daar de hele dag naar kijken.
BeantwoordenVerwijderenwaarom stellen ze niet eens de vraag aan de kijker hoe zo over al die spoert denken.