De Europese steun aan Griekenland heeft op de markt geen vertrouwen gewekt.
De Euro blijft in waarde dalen en dat deden dinsdag ook de Europese beurzen. Gevreesd wordt, dat de EU-steun aan Griekenland mogelijk gevolgd moeten gaan worden door kredieten aan andere zwakke EU-landen, (met name Spanje en Portugal), waardoor de begrotingen van de EU-landen nog meer onder druk zullen komen te staan, met alle negatieve economische [en sociale] gevolgen van dien.
Sussende woorden worden over deze landen gesproken. Deze landen zouden, hoewel ze niet rijk zijn, hun begrotingen wel op orde hebben. Maar was de begroting van Griekenland bij toetreding dan ook niet "in orde"?
En hoe is het met de nieuwe landen, de oost-europese... Bulgarije en Roemenië? Bulgarije is onlangs gekarakteriseerd als het meest corrupte land in Europa, van onder tot boven, en eenieder die er wel eens is geweest en er handel gedreven heeft kan dat bevestigen.
Is de megalomane politieke elite die ons hun superstaat door de strot aan het duwen zijn te gulzig geweest? De snelle uitbreiding werd door niemand behalve die zelfbenoemde machthebbers gesteund. Onverantwoordelijke Grootheidswaan in de droom naar een Groot Europees Rijk (wie was de vorige ook alweer met datzelfde idee?)
De overgang van Europese Economische Gemeenschap naar Europese Unie (!), Ik meen door het verdrag van Maastricht of het Schengen-akkoord, was het punt, waarop de oorspronkelijke doelstelling, het opheffen van handelsbarrières tussen de europese bondgenoten (naar voorbeeld van de BeNeLux) uit het zicht raakte en een burocratisch dictatoriaal monster werd geschapen, een ongecontroleerd geboden- en regelkanon met als doel de annihilatie van de souvereine lidstaten. En als dit niet de doelstelling is, dan is het toch wel de zich langzaam manifesterende praktijk.
Maar de wal keert het schip en als dit geen wal is, dan zijn er wel andere in zicht. Verslechterende economische omstandigheden zullen meer landen in problemen brengen en bovendien zijn al die economieën nauw met elkaar (en de onze) verweven. Een domino-effect is m.i. niet denkbeeldig. De landen van de EU zullen zich dan als drenkelingen aan elkaar vastklampen om niet te verdrinken.
Zijn er andere oplossingen?
Hier en daar klinken wel alternatieve geluiden, zoals uit de EU stappen, Griekenland eruit gooien... op HVV betoogde iemand voor een nieuw samenwerkingsverband tussen NL, Duitsland, Denemarken en bijvoorbeeld Vlaanderen ;) en nog wat economisch betrouwbare landen.
Mijn alternatief is, dat de EU nu aan de noodrem trekt, even de tijd neemt om te reflecteren (niet te lang) en dan 4 of 5 reuzenstappen terug doet naar de oorspronkelijke doelstelling: het slechten van de politieke handelsbarrières tussen bevriende en vertrouwde handelspartners.
Want het is zelf een politieke dinosaurus geworden en het is altijdjuist de politiek die met (financiële) barrières komt, terwijl ze zelf handenvol geld kost. Zo is het ook altijd de politiek die oorlogen voert. Voor de wereldmarkt is dat allemaal heel slecht en belastend. De machtsgeile politiek heeft zich weer eens afgescheiden van de burgers en gaat haar eigen belangen dienen. Zo was het al in de gouden eeuw en zo is het ook nu.
woensdag 5 mei 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Europa 2010...
BeantwoordenVerwijderenmet steeds meer hoofden (dus ook steeds meer zinnen)
worden Eropa-enthousiasten steeds wat minder blij en
haalt ‘t “Samen-Sterk”-idee steeds minder stemmen binnen
dus komt er zichtbaar méér verdeeldheid bij !
’t begon zo mooi: verenigd handel drijven,
één machtsblok...één coöperatieve geest
nu moet men vrezen dat ’t een droom gaat blijven
want zelden zijn we zó verdeeld geweest...