vrijdag 16 maart 2012

Vogelvriend

Prinsengracht

6 opmerkingen:

 1. Kom je ooit op de Keizersgracht? Als je dan misschien langs 553 komt met je camera zou je dan een foto willen maken voor mij? Ik ken iemand die daar in 1910 woonde.
  Jammer dat je op de grachten van de natuur en de watervogels mag genieten tussen de geparkeerde auto's. Zou het er 100 jaar geleden niet vriendelijker uitgezien hebben? Die man is wel niet zo oud, maar wellicht droomt hij van vervlogen tijden met rust. Zo'n man die zijn korsten deelt met het gevogeltje is toch aandoenlijk? Wat zijn dat voor grote vogels? Zijn dat ooievaars? En wat zijn de witte dingen die op de grond liggen? Peuken, papiertjes, of vogelpoep? Ik kan het niet goed onderscheiden.
  Dank voor het tafereel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed idee! De volgende fotowandeling die ik maak zal op de Keizersgracht zijn. De vogels zijn reigers, ik meen zilverreigers. Ze komen ook veel voor in de buurt van de markten en viswinkels, alsook houden ze getrouw de wacht bij de enkele visser aan de grachten, wachtend tot hem (of haar) een ondermaatse brasem (oid) toegeworpen wordt.
  Het lijkt me dat de witte plekken vooral uit duivenpoep bestaat, wat erop wijst, dat er op die plek vaker brood gestrooid wordt.

  Of het honderd jaar zoveel rustiger was op de grachten vraag ik me af. Er waren toen nog veel karossen, paarden en met paarden bespannen karren. Ik denk dat het 50 jaar geleden rustiger (en minder gevaarlijk) was dan 100 jaar geleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @D.G.Neree
  Nee, het zijn blauwe reigers. Zilverreigers zijn wit. Je hebt grote en kleine zilverreiger. Je ziet ze wel steeds vaker, maar nog niet bij een oude man stram wachtend op een broodje paling. Dat zijn dus de cultuurvolgende blauwe reigers. En dan heb je ook nog de purperreiger. En ook dat zijn het niet.

  (Filantroop)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank D.G.Neree voor je antwoord en toelichting. Ik word al nieuwsgierig. Je hebt gelijk, transport ging met paard en wagen. Het zal er wel hebben gestonken. Misschien waren er meer stratenvegers in die tijd? En de hoefijzer smid niet te vergeten.
  De persoon in mijn vraag had asthma, maar dat kan niet van chemische pollutie geweest zijn denk ik. Hij is later naar Hilversum verhuisd, maar van dat huis heb ik wel een foto. Hij was meer een buitenmens en woonde voor Amsterdam in Heemstede.
  Zelf was ik in 1952 in Amsterdam op visite, maar van verkeersdrukte weet ik me niets meer te herinneren. Er woonden kennissen van mijn ouders aan de Apollolaan. Dat is dus meer dan 50 jaar geleden.
  Filantroop dat is nou eens leuk, een vogelkenner te ontmoeten. Ik heb wel van reigers gehoord, ook gezien, maar die leken veel slanker. Een blauwe reiger lijkt zilver en een zilverreiger is wit. Makes sense, lol. Weer wat geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier een blauwe reiger in een twist (niet het dansje uit de zestiger jaren) met een grote zilverreiger:

  http://www.google.nl/imgres?start=110&um=1&hl=nl&sa=N&rlz=1G1ACPW_NLNL414&biw=1256&bih=756&tbm=isch&tbnid=emCwXuqrL1kOzM:&imgrefurl=http://vogelbescherming.sendasmile.com/card/27693/home/grote%2Bzilverreiger%2Ben%2Bblauwe%2Breiger%2B(%25C2%25A9%2Bagami)&docid=75uRLnemdTx9LM&imgurl=http://vogelbescherming.sendasmile.com/img/cards/1162/576_420_grzilverreiger-en-blauwe-reiger-bence-mate-agami.jpg&w=560&h=395&ei=hypmT_b7K4fb8APhnuTgBQ&zoom=1&iact=rc&dur=279&sig=103181817572792246515&page=5&tbnh=131&tbnw=187&ndsp=25&ved=1t:429,r:21,s:110&tx=147&ty=67

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig Filantroop, wat een foto van mooie vogels. Haha, de twist. En de jive en rock and roll. Dat waren teener jaren....

  BeantwoordenVerwijderen