zaterdag 4 juli 2009

Iran is een front in de eeuwige oorlog van kennis tegen onwetendheid

Als ik het dus goed begrijp was de verkiezing(sfraude) een staatsgreep van de Revolutionaire Garde/Khameini/Ahmadinejad, die van plan zijn toekomstige verkiezingen af te schaffen. Rafsanjani zou hiermee buitenspel gezet worden. Het was dus van het grootste belang dat Ahmadinejad herkozen zou worden.

Waarom namen ze het risico van fraude, als Ahmadinejad toch vrijwel zeker zou winnen? Moussavi zou eigenlijk niet veel verschil gemaakt. Hij zou in een paar kleine dingen toegegeven kunnen hebben en verder de teugels strak in handen van de mullahs houden.

Waarom dus fraude? Hiermee riskeerden ze deze volksopstand. De mensen in de steden zullen hebben geweten dat de support voor Mousavi groot was, anders waren ze niet met honderdduizenden zijn gaan demonstreren.

In één ding moet ik de Islam een compliment geven. Ze zijn meesters in het creëren van een externe vijand, in casu de CIA, joden en het westen. Niets beters voor de eenheid van een land (of wat voor groep dan ook) dan een bedreiging van buitenaf. (Die van binnenuit is trouwens veel gevaarlijker en onvoorspelbaarder). Het grootste wapen van tirannen is domheid, informatie onthouden aan de mensen en desinformatie. Daardoor kunnen mythes en leugens zich als waar presenteren. Maar we leven in een communicatierevolutie en alles zal afhangen van informatie overdracht. Wat dat betreft is dit een communications-/cyberwar en een front voor de vrijheid van informatievergaring en meningsuiting. De islam zal van binnenuit moeten veranderen. Het zal zijn plaats in de macht moeten afstaan, net als de Christelijke kerken na de uiteindelijke scheiding van kerk en staat, het voorlopige eindpunt van een strijd die al 350 duurde.

Wat was een belangrijke, misschien wel dé belangrijkste gebeurtenis in díé langzame revolutie? Ik denk de uitvinding van de boekdrukkunst. Hier zien we een overduidelijke parrallel met het heden. De strijd van de rede over de kerk werd door de eerste gewonnen, doordat alle kennis die de mythes van de kerk tegenspraken of in het absurde trokken (satire!) in een ongekende hoeveelheid en verscheidenheid konden en werden verspreid.
Iets dergelijks zien we nu gebeuren met de nieuwe media: Internet, GSM+sms, twitter, ongekende communicatiemogelijkheden komen in handen van de 'gewone' mensen.

Dit is een oorlog van waarheid en kennis tegen leugens, mythen en domheid. Het is de strijd van vrijheid tegen gevangenschap en onderwerping. Het is de strijd van groei en ontwikkeling tegen stilstand, achteruitgang en dood. Alles zal afhangen van de toenemende communicatiemogelijkheden. Daarom is de draad van Bottehond op het weblog van Joost Niemöller nu al van historische betekenis.

In Nederland is dezelfde strijd bezig, Hier wordt de waarheid ook met leugens en mythen overschreeuwd. Wie zich uitspreekt loopt kans van zijn bed te worden gelicht en vervolgd. Wilders wordt overschreeuwd door verwrongen karikaturen van zijn woorden. Het gaat hier wat beschaafder toe dan momenteel in Iran, maar een principieel verschil is er niet en wie kan in de toekomst kijken?

Ik wens het volk van Iran moed en slimheid in deze strijd en dat de achterlijkheid, de leugens en de mythen de strijd mogen verliezen.

"De waarheid zal u vrij maken".

4 opmerkingen:

  1. Ahmadinejad is een marionet, hij is inhoudsloos. Eigenlijk vraag ik me af of de man geestelijk wel helemaal spoort. Ik zag hem eens op geexalteerde wijze verslag doen over zijn toespraak bij de VN. Mijn eerste gedachte was dat de man een rondje Peter Baancentrum nodig had.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb er nog eens op gelet, maar dat debiele grijnslachje op zijn gezicht wordt al verklaarbaarder. Hij heeft trouwens dezelfde soort steekoogjes als Bush. O jee, als ik Pim van den Dool nu maar niet op mijn dak krijg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Had jij dat nou ook D.G., die uiterlijke overeenkomst tussen Georgie en zijn Iranese tegenvoeter? Moet je trouwens eens kijken naar vriend Assad. Ligt het aan de genen of de gedachten?

    BeantwoordenVerwijderen