dinsdag 13 maart 2012

Rembrandtpark: zes bomen

Even genoeg van gemartelde bomen. Deze groep staat er, op het ene omgevallen exemplaar na,  (nog?) iets steviger bij.

klik voor groot formaat 1600x900





7 opmerkingen:

  1. Luie zakken zijn we toch allemaal. Niet zelf naar al dat moois gaan kijken maar op je luie reedt naar een schempje gaan zitten turen. Ik ga nu in de buurt op zoek naar een leenhond..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. D.G.Neree, als die bomen geen blaadjes krijgen binnenkort dan zijn ze allemaal dood en doomed om ook ter aarde te storten. Ze zien er zo te zien ziek uit, maar het is misschien nog te vroeg om te oordelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wellicht heeft de gemeente die bomen ooit geplant. Wind en grondwater hebben het geboomte in een al te roekeloze houding doen belanden. Hoewel ik de regio niet ken, lijkt het me een open vlakte met hier en daar een paar flatgebouwen. De wind lijkt er dus vrij spel te hebben en laten de bomen een vurig dansje plegen. Soms zal er eentje omvallen van pret. Volgens recente opvattingen zou zo’n boom, mocht die dood gaan, als kadaver een bron van leven worden. Dooie bomen zijn namelijk groeisteden aan biodiversiteit. Maar gemeenten vinden dat geen fraai gezicht en halen zo’n lijk vaak weg. Bekijk zo’n kadaver maar eens en zie al dat ongewervelde geteisem welig tieren zodat het gevogelte er zich aan kan spijzen. Zie de mossen en korstmossen er een deken van welvaart over leggen. Ja, dooie bomen zijn nooit echt dood. En ook hier geldt, “de een z’n dood is de ander z’n brood”.

    (Filantroop)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er zijn natuurgebieden waar ik kom en waar je je werkelijk in de jungle waant. Wat dood gaat blijft liggen nagenieten van een mooi leven en biedt als orgaandonor nieuw leven een kans. Op een mooie zomerdag zul je er omgeven zijn door talloze dag- en nachtvlinders. libellen die gulzig jagen op insecten of op elkaar. Zweefvliegen die aangenaam gonzen in verstilde houding. Wespen, bijen en hommels die zich laten verlokken door het floristische coloriet. En muggen en dazen die volop hopen dat je hierdoor aangetrokken bereidwillig je bloed aan ze doneert zodat die dan weer verder kunnen in hun kraamkamer. En dit alles geurt naar een melange van zinderende plasjes waarin amfibieën baden in weelde en de opstijgende walm van grondvocht dat een uitweg zoekt naar de hemel om later weer terug te regenen. Jazeker, de natuur is een driesterrenrestaurant.

    (Filantroop)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn mond valt open....dat is prachtig beschreven Filantroop. Een filantropische gave van beeldende woorden. Ik kan het allemaal voor me zien.
    Dat is nog eens genieten. Ben zelf ook zo'n natuur freak en ik denk dat wij met andere ogen kijken dan een stadskluizenaar. Ik neem aan dat D.G.Neree in Amsterdam huist en daarom alleen al vind ik het bijzonder om zulke foto's te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Amsterdam ja. Weinig natuur inderdaad en wat er is is over het algemeen vrij steriel. Pas de laatste jaren is men ertoe over gegaan om in de parken gedeeltes niet op te ruimen en het dode hout te laten liggen, zodat het geheel een iets natuurlijker aanblik biedt. Maar het haalt het nog steeds niet bij plekken, waar de natuur het helemaal voor het zeggen heeft. Misschien dat ik dit jaar ook eens de stad uitga om even wat anders te zien. Ik ben er nu al zo lang niet weggeweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het zal je zeker goed doen en vergeet de camera niet mee te nemen. Ik ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen