maandag 2 november 2009

Volksvertegenwoordiging

(met dank aan CartoonistHenning voor de aanleiding tot deze tekst)


In Nederland worden we niet geregeerd door de stem van de meerderheid, maar door compromissen die tussen minderheidspartijen worden gesloten. Grote minderheden, dat wel, maar toch: minderheden. Daardoor meten de gekozenen zich een air van autoriteit toe, waar ze feitelijk niet over beschikken.

De PvdA is een minderheid t.ov. het hele volk, het CDA ook. Samen konden ze net geen meerderheid vormen, dus haalden ze er een klein partijtje bij, de Christenunie, en meteen wordt het land gegijzeld door deze kleine minderheidspartij, die in iedere stemprocedure de doorslag kan geven waar de 2 grote partijen tegenover elkaar staan. Zo krijgt een klein rotpartijtje veel te veel zeggenschap en macht, en aangezien ze tegen het Christen-Democratisch Appel aanschurkt, hebben de christenen veel te veel zegenschap over het volk.

Om stemmen van het kleine partijtje te winnen, doen de grote partijen toezeggingen op gebieden die het streng christelijke partijtje aanvoert, en zo wordt het land geregeerd door gereformeerde koehandelaren, dit alles overgoten en bedekt met een ranzig socialistisch sausje.

Wie vertegenwoordigt de regering eigenlijk?

Bij de laatste verkiezingen stemde zo'n 80% van de mensen. Uit die 80% werd een kleine meerderheid gevormd, zeg 55%. samen vertegenwoordigen de regeringspartijen dus minder dan de helft van de mensen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen ligt de zaak nog scherper. Voor die verkiezingen komt over het algemeen tussen de 50% en de 70% stemmen. Als er maar 50% komt opdagen en 55% daarvan bnepaalt de samenstelling een gemeenteraad, dan vertegenwoordigt die laatste dus net iets meer dan een kwart van de stedelingen.

Maar wat gebeurt er nu als minder dan 50% van de bevolking gaat stemmen? Dan is in feite het democratische systeem failliet. Een tijd terug leek het die kant op te gaan en wat zeggen de politici dan?

"de niet stemmers vinden het wel best zoals het gaat, daarom stemmen ze niet."

Ik waag dat sterk te betwijfelen. Ten eerste kunnen ze dat niet weten, aangezien er geen stem is uitgebracht, laat staan dat er een motivatie bij gegeven is en ten tweede, omdat het in de gevallen die ik ken juist andersom is. Ze stemmen niet, omdat het toch geen donder uitmaakt op wie je stemt: genaaid word je toch. De aaneenrijging van mislukkende kabinetten Balkenende bevestigt dit en is een uitmuntend bewijs dat verkiezingsbeloften het papier waarop ze geschreven zijn niet waard zijn.

Maar voor een laag opkomstpercentage hoeft men voorlopig niet te vrezen. Dankzij de opkomst van de PVV van Geert Wilders, voorspel ik een grote opkomst tijdens de komende verkiezingen.

Dat deze toename van politieke betrokkenheid van de bevolking vooral aan Wilders te danken is (Fortuyn hebben ze doeltreffend uitgeschakeld), is dus geheel in tegenspraak met wat het pseudo-wetenschappelijke flutonderzoek van de lakeien van Guusje ter Horst beweert. Geert Wilders is een aanwinst voor de democratie. Geen gevaar voor de staatsveiligheid, maar wel een gevaar voor de vastgebakken linkse en pseudo-christelijke elite en hun leugenachtige partijpolitiek, zij die zich het air aanmeten dat ze "de" bevolking zouden vertegenwoordigen en daarom "de" bevolking kunnen lopen koejoneren met hun valse voorstellingen van zaken.

3 opmerkingen:

  1. De mensen die niet gaan stemmen kiezen ervoor geen vertegenwoordiging te hebben of vinden in het aanwezige aanbod niets naar hun smaak. De snoepzaak rekent zijn winst ook niet over de klanten die voorbij liepen. als 80% gestemd heeft en daarvan 55% de meerderheid vormt dan vertegenwoordigen zij die 55%. die 80% wordt de 100% voor de 55% het heeft geen zin de what if's er bij te halen die mensen zijn bewust weggebleven. Door dit soort rekenenwerk is de uitspraak "lies damnd lies and statistics" verzonnen. Je kunt de cijfertjes bugien zoals je wilt maar onze foute regering is gewoon democratisch en vertegenwoordigd de meerderheid. (Net zoals Geert trouwens gewoon democratisch is maar dat mogen we niet zeggen ;-p)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar dat is het hem nu juist: de overheid rekent de niet-stemmers wél als winst.

    Als ik niet stem, omdat niemand mijn ideeën over wat er gedaan moet worden verwoordt, of in zijn programma heeft stan, dan onthoud ik die mensen mijn stem. Zij vertegenwoordigen mij dus niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Overigens heeft Jamin niet het monopolie op snoep en maakt het geen gebruik van gedwongen winkelnering. Ook al stem ik niet, ik moet toch belasting betalen, voor dingen, die door mensen uitgekozen zijn waar ik het niet mee eens ben.

    BeantwoordenVerwijderen