zondag 1 april 2012

Wij hebben de grootste!

De grootste bloempotten van Het Gooi.
b
Klik voor nog groter.

18 opmerkingen:

  1. Prachtig voor een stil protest, in plaats van fluitjes en hesjes! Ik zie hele wijken in ons polderland waar enorm grote bloempotten voor de deuren staan met daarin joekels van kerstbomen die volgehangen zijn met sinterklaasmijters inclusief kruis, engeltjes met engelenhaar, kruisbeelden met een schalks Legojezusje als rasp voor de bejurkten, een en ander bewaakt door een ordedienst van Jehovagetuigen en Christenunie/CDA-pamfletteurs en mastodonten die toch overbodig zijn en anders dreigen uit te sterven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vreemd hoe sommige mensen hun stijlvolle huis zo adoreren met bloempotten. Die boompjes zouden veel leuker gestaan hebben direct in de grond. Het is mijn smaak niet en daarom vind ik het beslist niet mooi staan. Een beetje luie tuin eigenlijk, ze waren vast bang dat er onkruid om die boompjes zou gaan groeien als ze ze in de grond gezet zouden hebben..
    Wat ik wel leuk vind is dat stukje facade met de wilgenboom...kan het verder niet lezen, is het sprake of zoiets? De ramen vind ik wel mooi. Het huis aan de overkant heeft volgens mij rood of groen witte luiken, en ook al weer zo'n boogje boven de deur. Weet je ook uit welke periode deze huizen dateren? Zou het uit de jaren 30 zijn misschien? Of iets later?
    De foto verder is vrolijk en je ziet dat het zonnetje is doorgekomen aan de schaduw van de potten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gevelsteen gevonden: http://g00.nl/3zy

    De potten staan ook in geen verhouding tot de boompjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. het lijkt wat stijl betreft idd de jaren dertig. Ze zijn in het gooi wel dol op art deco, geloof ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De bouwstijl lijkt me Amsterdamse School. De bloempotten lijken me iets te fors, tenzij het huis in Madurodam staat.



    Filantroop

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De enigste plantjes die zo'n grote pot verdienen zijn marijuanaklonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk artikel over de Amsterdamse school in Wikipedia gelezen, dank zij Filantroop. Daar kom je zelf niet op omdat ik daar niet eerder van gehoord heb. Nu zie ik dat de Bijenkorf in den Haag door Piet Kramer is ontworpen en dat gebouw ken ik natuurlijk nog wel. Ben zelf een bewonderaar van A.F. Aalbers. Het waren allen tijdgenoten en stijlen overlappen elkaar enigszins.
    Wat een leuke site is dat met die gevels. Ik zag daar het adres waar de gevel bij hoort en bener met Google Earth even heengereisd. Helaas wil google de zijstraat niet laten zien, of ik zou een nummer van die straat moeten opzoeken, zodat ik het huis van de andere kant kan bekijken. Ik zag alleen het zitje aan de Brediusweg in Bussum. Maar wat een leuke buurt is dat. Doet me aan Wassenaar denken. De opnamen zullen van vorige zomer zijn, alles was groen en bomen vol loof.
    Kijk, zo kom je de dag wel door en elke dag kun je weer wat nieuws beleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat ze in het Gooi dol op art Deco zijn zal misschien komen omdat veel huizen uit die tijd dateren.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @aussie
    Ach ja, de Haagse Magazijn De Bijenkorf. In de late jaren veertig en vroege vijftig stonden er voor de ingangen van dit aardse paradijs nog geüniformeerde portiers. En dat vooral om kinderen zonder ouderlijke begeleiding te weren. Maar mijn zusje en ik stonden dan rustig te wachten tot er een pezige dame in bontjas aanstalten maakte om zo’n draaideur te nemen, zodat wij op het ultieme moment mee glipten. En pezige dames met bontjassen, zo nam men in die dagen aan, waren doorgaans zo kooplustig dat wij onze tijdelijke stiefmoeders zonder risico konden begeleiden. En meteen naar de bovenste etage gerend, waar op de afdeling etenswaren en delicatessen altijd wel wat te proeven viel. En wat was het interieur toen fraai!

    Filantroop

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Uit mijn kinderjaren kan ik me niet veel van de Bijenkorf herinneren, anders dan de polifoto's die we er lieten maken. Ik kende ook geen pezige dames. Wel weet ik nog hoe we tegen Kerstmis de grote versierde etalages gingen bekijken en dat was heel sfeervol zo in het donker in de stad. Zou je nu ook niet meer hoeven te proberen denk ik. Maar van later kan ik me de expedities naar de stad wel herinneren. Zo vlak voor mijn trouwen was er altijd wel een excuus om daar rond te neuzen. De Hema was er naast en binnendoor kon je dan de Bijenkorf ingaan. Inderdaad was het tops daar met de mooiste spullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @aussie
    In de aanloop van de sinterklaas- en kerstdagen liep de gehele stad uit om zich aan de etalages van De Bijenkorf te vergapen. Zeg maar, de voorloper van de breedbeeldtelevisie.


    Filantroop

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Filantroop, was Amsterdamse School niet een Nederlandse variant van Art Deco?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. D.G.Neree
    Afgezien van de schilderstroming Amsterdamse School, is de Amsterdamse School in de bouwkunst ongeveer gelijkopgaand met de Art Deco, zij het dat de laatste zeer veel disciplines omvatte. De Amsterdamse School in de bouwkunst is te specifiek om het Art Deco te noemen, maar in principe liep het er parallel mee en was er een sterk verband met de "Stijl", een groep beeldende kunstenaars als Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Je zou het het Nederlandse antwoord op de Art Deco kunnen noemen maar dan wel met een vleugje calvinistische zuinigheid.

    Filantroop

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Inderdaad, veel disciplines en eigenlijk verschillende, maar verwante stijlen. Het zijn m.i. allemaal 'rationaliseringen' en 'mechaniseringen' van de meer 'organische' Art Nouveau. De industrialisatie daarvan.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ja, Calvinistische soberheid/spaarzaamheid en wat Duitse rechtlijnigheid en functionaliteit.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Thanks for interesting reading. Leuke vergelijking met de breedbeeld televisie. Ik kan nog steeds niet wennen aan de manier waarop in het Nederlands men altijd alle woorden aan elkaar plakt en er een grote tongue twister van te maken. Ik weet soms niet wat ik lezen moet, waar het ene woord eindigt en het andere begint. Ik dacht niet dat dat vroeger ook zo was.
    Jugendstil kwam voor de Art Deco, maar misschien is het wel de Duitse versie van Art Nouveau. Een en ander liep eigenlijk zo'n beetje in elkaar over, Jugendstil met meer versieringen en krullen. In elk geval vond ik het mooier dan de stijl uit de 50-er jaren welke naam daar ook aan gegeven is. Ik blijf een echte Art Deco fan, gebouwen en kunstwerken gelijk. Lalique heeft ook heel wat moois ontworpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @aussie
    Iedere taal had zo’n beetje een eigen term voor jugendstil. In Nederland bestond de neiging het slaoliestijl te noemen. Wat niks met de slierterigheid spijsolie te maken had maar alles met het feit dat Jan Toorop posters had gemaakte voor de voorloper van Calvé. Jan Toorop was trouwens al te makkelijk te strikken voor nieuwe ontwikkelingen en stromingen, want met hetzelfde gemak schilderde hij pointillistisch en was hij bewonderaar van Mussolini. Wat overigens meer kunstvernieuwers in die dagen waren.

    Filantroop

    BeantwoordenVerwijderen