vrijdag 3 april 2009

Links en Rechts: hoe Nederland zichzelf wurgt.

Mensen, houd toch eens op met alle oplossingen voor maatschappelijke problemen meteen te classificeren als behorende tot het andere politieke kamp. In Nederland staan er een aantal huizen in brand en de brandweer staat op een afstand te bekvechten over de kleuren van de brandspuiten. De debatten in de tweede kamer gaan alleen maar over partijpolitiek. Links vindt voorstellen slecht omdat ze van rechts komen en andersom, en ondertussen blijft het probleem bestaan en de oplossingen daarvan verwateren door ideologisch gekibbel tot niets of in het slechtste geval tot contraproductieve voorstellen. Als machthebber zou ik niets beters wensen dan zo'n controlemechanisme, dat zichzelf voortduren knock out aan het slaan is.

links en rechts, ik stem niet voor de stoel waar mijn volksvertegenwoordiger gaat zitten, maar voor de oplossingen die hij/zij aandraagt. Behoudend of vooruitstrevend, conservatief of progressief, wat betekent dat nu nog? Wie zijn waarden en tradities overboord gooit voor ieder nieuw idee is wel progressief maar een onverantwoordelijke dwaas. Wie alles bij het oude wil houden in deze tijden van razendsnelle veranderingen wordt onder de voet gelopen. een intelligent mens kiest voor behoud van waarden en een soepel inspelen en inhaken op nieuwe ontwikkelingen. behoudend en vooruitstrevend samen. Het leven is niet ééndimensionaal.

Feitelijk houdt Nederland zichzelf op deze manier in een wurggreep. Natuurlijk kun je niet alles aan de vrije markt overlaten, dat betekent het recht van de sterkste, een kind begrijpt dat. Maar je kunt ook niet alles in de schoot van de staat werpen, dat leidt tot net zoveel, zo niet tot nog meer ellende.
Bedrijvigheid leidt tot inkomsten en om die inkomsten veilig te stellen en te zorgen dat mensen niet van elkaar stelen is er een staat nodig. zo helpen ze elkaar en iedereen is tevreden. Eventuele problemen, daar komen we wel uit.

Het loslaten van het links-rechtsdenkenzal een moeizaam proces zijn, denk ik, als het al gebeurt, want liever geeft men hier elkaar de schuld dan dat men zal erkennen, dat de "tegenstander" goede oplossingen aandraagt. Maar de mensen vergeten, dat het over Nederland gaat en geacht wordt, dat ze oplossingen vinden voor de enorme problemen waar het land mee kampt. Niet dat men elkaar in de partijhokjes terugschopt.

Terwijl het schip zinkt, staan de would-be stuurlui aan het roer te trekken. Links! Nee Rechts!

De enige die zich op dit moment duidelijk voor Nederland uitspreekt en oplossingen aandraagt, althans duidelijke, uitgesproken ideeën daarvoor aandraagt, is de PVV van Geert Wilders. De andere partijen, zowel aan de linkerkant als de rechterkant, zijn bezig met partijpolitiek, hebben geen eigen standpunten, maar munten uit in het rechtvaardigen van hun eigen verraden achtergronden door de opponenten zwart te maken en alle aandacht af te leiden naar ideologische bijzaken. Verlammende, tijd- en geld- en energieverslindende debatten zijn het gevolg, terwijl de problemen blijven liggen en voortwoekeren.

"Links" en "Rechts" zijn handige termen in een academische discussie, maar niet bij een praktische, oplossingsgerichte aanpak van de problemen in tijden van snelle vergroting van problemen. Het is eerder een recept voor burgeroorlog.

Wanneer komt er een consensus onder de mensen die zeggen voor een beter Nederland te willen strijden en daarvoor de politiek ingaan, dat de termen links en rechts geen geldige termen zijn in het debat, maar dat er gekeken moet worden naar wat de beste oplossingen voor iedereen zijn, als ieder probleem apart bekeken wordt, zonder er een gefaalde ideologie aan te hangen? Misschien is daar een nieuwe partij voor nodig. Of meerdere, die bereid zijn met elkaar samen te werken, ongeacht het achterliggende ideologische droombeeld en de daarbij helaas te vaak voorkomende bekeringsdrang.

Hou toch op met dat jij dit en jij dat, stelletje kinderen. Stoppen met ruziemaken en ga samen naar oplossingen zoeken.

3 opmerkingen:

 1. Ik ben het volkomen met je eens DG! Weer een goed bericht.

  Dit is ook een beetje waar ik het eerder over had, de bedoeling van ideologie is dat er een betere samenleving gevormd wordt. Maar hier leidt het weer eens vooral tot tegenstellingen en gekibbel en helpt het de politiek en de staat naar de klote.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een goed stuk. Ik ben het hier en daar natuurlijk niet met je eens maar de grote lijnen in het verhaal zijn zeker waar (imo dan). Al dat gezeik over links en rechts altijd, kom gewoon met de beste oplossingen. LEID ONS!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Neree,
  Gelukkig mag ik zelf uitmaken wat ik denk en doe. Ik vind wel de moeite waard om met iemand te bekvechten die mensen wil deporteren....

  De Nederlandse tv behandelt overigens vooral juist rechtse onderwerpen. Dit heb ik zelf niet verzonnen maar blijkt uit onderzoek:

  http://www.nrc.nl/media/article1934468.ece/Geen_linkse_en_rechtse_kerk

  Neem nu het NOS journaal al jaren rete rechts. Die hetze tegen links maakt maar 1 ding duidelijk, Nederland wordt steeds linkser en dat bevalt rechts niet.
  Als je alleen al kijkt hoe de PVV succes boekt met het verkiezingsprogramma van de SP.....
  Bovendien is er voor het eerst in de parlementaire democratie een linkse kamer meerderheid.

  Need I say more!

  BeantwoordenVerwijderen